Hem > Resmål > Thailand > Koh Lipe - resereportageKoh Lipe


Äntligen tystnar de vrålande motorerna. Båten glider mot stranden i det kristallklara vattnet. Vi vadar de sista metrarna upp på land och känner redan det som alla talar om. På Koh Lipe härskar stillheten.

Karta över Koh Lipe

Stranden är så bländande vit att det gör ont i ögonen. Den omisskännliga raden med longtailbåtar talar om att vi har kommit till Thailand. Vi har rest från Langkawi i Malaysia. Två riktigt jobbiga timmar. Monsunens sista starka vindar för säsongen har fört en hård kamp med tidvattnet och drivit upp vågor som gör ont att skutta över med speedboat i 30-40 knop.

Men solen torkar snabbt våra våta kläder och den tuffa resan glöms snart. Paradisö är första intrycket. Ett slitet uttryck, men här känns det helt rätt. Koh Lipe är vackert och lite svårtillgängligt, långt bortom charterstråken, något som gjort ön till en stor favorit bland backpackers. Det finns inga vägar, inga bilar. Några upptrampade jordstigar leder fram över ön, ibland knappt ens det. Vi kliver över elledningarna, som hänger en halvmeter över marken. El finns inte alla tider på dygnet.

Utmed stranden Pattaya ligger små bungalows och restauranger. Mitt på ön finns några få bodar där man kan köpa det allra nödvändigaste. Lipe är för den som söker det enkla, lugna livet. Söker man något annat ska man inte åka hit. Det känns verkligen precis så vilt, avlägset och stilla som man önskar.

Byggs både här och där

Men bakom den idylliska fasaden lurar kommersiella krafter. Turistnäringen har fått fäste och utvecklingen går fort. Det byggs både här och där och det är gott om turister på ön. Det som bromsar är geografin. Lipe ligger allra längst ner i Thailand vid gränsen till Malaysia. Det är långt till närmaste flygplats och ön är för liten för att bygga en på. Det finns inget annat sätt att ta sig dit än med båt, allra närmast från just Langkawi i Malaysia eller Pak Bara i provinsen Satun.

Koh Lipe
Lipe är en av 50-talet öar i Tarutao Marine Park och omges liksom de intilliggande öarna av korallrev. Dykning och snorkling är två givna aktiviteter här, många åker till de fina reven runt intilliggande öarna Koh Rawi och Koh Dong. Ska man resa till Lipe är bästa tiden från början av december till mars. Att komma dit under monsunsäsongen är inte att rekommendera. Det intygade paret från Schweiz som vi mötte på båten. Frun hade tillbringat tre outhärdligt tråkiga veckor där med bara regn, regn, regn utan uppehåll. Tills maken kom med solen...

Vår enda dag på Lipe går mot sitt slut och det är dags att åka tillbaka till Langkawi. Havet skulle vara lugnare nu, sades det. Så fel, så fel. Det är betydligt värre. Men det är en annan historia...


Text & bild Mikael Westman
Fakta Koh Lipe

Ligger: Södra Thailand, vid gränsen till Malaysia.

Resa dit: Enklast med flyg till Langkawi i Malaysia, ca 12 timmar. Därefter cirka 2 timmar med speedboat. Från Thailändska fastlandet tar man sig dit med båt från Pak Bara i provinsen Satun.

Bästa tid att resa: november-mars

Lista forum Bilder, restips, kartor från Thailand
Bli medlem Diskutera Koh Lipe i forumen

Välj ett resmål
du vill se mer av!


Kontakt  |  Om travelpix.nu RSS-flöde   Lägg till i Del.ico.us   Upp


Copyright © Travelpix.nu 2007. All rights reserved.