Boende

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Boende

Inlägg av Wickz » 2007-09-17 15:08

Kom just hem fråntunisien - en veckasbröllopsresa. Helt underbart, men hamnade dessvärre i hammet. priserna där var inte alls billiga (minst 6 finarer per peron och måltid, oftast mer....). Vart i tunisien rekomendrar ni att man åker om man vill leva billigt?
Vi vill dit en längre tid (en månad?) och undrar vart man kan hyra en lägenhet billigt?
Vad kostar en lägenhet med tillgång till pool en månad?
Vad kjostar egenlagad mat i månaden?

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-17 15:40

Sex dinarer för en måltid är väl inte så farligt? Det är ju bara ca 35 kr.

Kram, Sofia

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Dyrt

Inlägg av Wickz » 2007-09-17 18:58

Nja det beror nog på hur amn se rpå pengar... 35 kr för det billigaste kan ajg finna i sverige med typ... och där är det både smak och mer mat *inser*
Det var snarare i hamburgerklassen för det priset, kanse en pizza. En hamburgare (chesseburger) kostade kring 4 dinarer....inte billigare än här.
Carbonara kostade kring 8 dinarer, även det som en svensk lunch typ...

Min känsla var att hammamet var svindyrt i gämförelse med övriga tunisien... Och billigt skulle ajg itne beskylla det för.

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-17 19:57

Aha, ja det låter lite mer som turistrestauranger. Kika efter de mindre restaurangerna, med en kolgrill utanför... Där är det billigt. Vi åt ibland på en restaurang granne med hotell Emira, och en del andra också, som låg lite utanför centrumkärnan. 4-5 tnd för stor portion lammkotletter med tillbehör tex. Det var iofs 2004, men jag tror inte att det är just dyrare nu.

Nicki
Superflitig
Superflitig
Inlägg: 169
Blev medlem: 2006-12-11 12:43

Inlägg av Nicki » 2007-09-17 20:03

Det är ju alltid dyrare med restauranger på allt som klassas som turistorter, och det är ju på de ställena det är lättast att hitta eget boende. T.ex i Tunis som naturligtvis får turistbesök, men inte är en turistort=badort på samma sätt finns ju många billigare ställen.
Det finns ju billigare restauranger i Sousse också om man undviker turistställena, vi har ätit jättegoda hamburgare i XL-storlek i Sousse för 1 D 600 och pizza för knappt 4 dinarer, så visst går det att hitta billiga ställen även i Sousse som både räknas som turistort och "vanlig" stad.

Sahara¤
Flitig
Flitig
Inlägg: 24
Blev medlem: 2007-06-20 22:20

Inlägg av Sahara¤ » 2007-09-17 20:03

lägenhet med pool ?? ok om vi börjar med en möblerad lägenhet med spis, kylskåp och värme , två rum och kök , någorlunda centralt i sousse , ca 300 dinarer . elen är svindyr så har du tur ingår det i det priset . en omöblerad lägenhet saknar helt köksutrustning . poolen kan du nog glömma ... man kan hyra in sig på hotellen som har pool , ca 10 dinarer / dag för uppvärmd inomhuspool. egen mat kan vara billigt . lokala grönskaer och frukt ca 400 millimer / kg .importert dyrare . (broccoli 10 dinarer / kg ! ) kött ungefär som i sverige , fisk beror på vilken sort.

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-17 21:43

tack för svaren.
lokala grönsaker lät billigt *tänker* tror de vi såg låg på tja 1 dinar/kg men nu kollade vi inte så mycket efter det utan köpte mest frukt (2 D 200 /kg ungefär).
Lokala matställen fann vi ett , en pizzeria. En pizza kostade typ 3-4 dinarer (minns inte exakt), men smakade riktigt hemskt å andra sidan. Makens hamburgare var å andra sidan helt ok och kostade typ 2 D. I övrigt minns jag inget inhemskt alls (vi letade efter det...). Vid emira såg vi inga kolgrillar *tänker*

Gällande lägenheter. Hur är standarden på en möblerad lägenhet för ca 300D?
Kan ma hyra utanför sosse med?
Att jag undrade om pool beror på att det går ju att få i Sverige med ocg därav min fråga. På mallorca hade de flesta lägenheter pool (för de boende), så tänkte att något kanske fanns i tunisien med?
Nåväl så var det mest en förhoppning, inget vi räknat med.
Går det att hitta lägenheter som hyrsut via nätet eller är det bara om man är där nere som det fungerar?

ja :)
Bofast
Bofast
Inlägg: 371
Blev medlem: 2006-12-16 21:37

Inlägg av ja :) » 2007-09-18 15:33

Oftast då man hyr i Tn.så är de lgh-er möblerade .
Och elen ingår i detta pris , kan bero lite på uthyraren, men brukar överlag ingå .

Sen är inte elen alls dyr : / i Tn. ca 20 tdn.är väl inte mkt.för en mån . ???
Tycker inte jag allafall :wink:
Lgh-en däremot var väl lite dyr i mina ögon i Tn.mått : /
En 3 a kan väl vara lite mer "normalt"då för de pris , dock är 300 tdn.oxå mkt.i Tn.mått för en lgh.men det är nog det man får betala som turist .
Vilket är ett ok pris i turitens ögon : )

Standarden kan ej jämföras med Sv. direkt .
Man har varmvatten (som ibland kan ta slut ) kallvatten,toa , och all den elementära .
Soffa,bord,matbord (kan vara i form av plastbord eller dyl. )stolar,köksutr.(ngn kastrull, koppar,glas,kniv,gaffel,sked fåtal av varje )tv.kanske radio,säng, ngn tavla , dusch , ja helt enkelt de vanliga .
Men krav som man har i Sv.kan man ej komma med i Tn. : )
Charmigt bara tycker jag : )
Man kan hyra utanför Sousse också , brukar bli ngt.dilligare då de ej är i centrum direkt .
Finns privata som hr ut och genom kontakter är nog de vanligaste i Tn.att hyra lgh.
Sen finns de ngn sida på nätet som har lgh-er men har ej koll på den : )

Finns ett annat alt.för er som ville ha lgh.med pool : )
Det finns ett lägenhetshotell som har pool : )
Och om man vill kan man förhandla fram ett bra pris med dem, tryck på de att ni hyr längre tid då och borde få ett bättre pris då : )
Bättre att göra de på plats : )
Har gjort de själv tillsammans med min syster för många år sen .
Landade på ca 200 tdn.för en mån.för 3 pers.totalt !
Vilket var ett bra pris då : ) Vi var då 3 st.som bodde där , en etage lgh.inkl.frukost,fri tillgång till pool och jättemysigt : )
Utsikt över havet : )
Så de lönar sig att förhandla priser direkt : )
Men föredrar faktist att bo i en egen lgh.då det är mer privat och känns som ens hem : )

Maten i Tn.är billigare än i Sv.man klarar sig på runt 200 - 300 tdn.om man lagar all mat själv .
Fisken kan köpas direkt från hamn, då fiskaren komme in i land , men då gäller det att vara ute i god tid , de kommer tidigt på morgonen : )
Så levnadskostnaderna är generellt billigare än de vi har i Sv. : )

Tänk själva , hur skulle de annars klara sig på en "normal lön" i Tn.som ligger på ca 400 - 500 tdn./mån.+ att de kan lägga undan en del av denna : )
Ok , de inte så vanligt att man hyr i Tn.(allafalla om man e tunisier)för man äger det man bor i oftaast , så hyran slipper man : )

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-18 15:59

Jo, el ÄR dyrt i Tunisien! Det är ju mycket därför de flesta har gasspisar tex.

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-18 16:53

Blir ett långt inlägg, ber om ursäkt på förhand.

Vad ligger elpriset på i Tunisien? Att mäta månadskostnad blir nog väldigt missvisande då det tordes vara baserat på hur mycket man gör av med?
Ingår tvättmaskin i en möblerad lägenhet?

Vad kostar Internet (och går det oftast att få?)? Vet att det är ADSL som finns (typ 1mbit) dessvärre, men är det utbyggt så de tär tillgängligt på många platser? Har för mig att det kostade kring 300skr när vi kikade i veckan (är det ett standard pris?).

Hur länge får man stanna? Är det 3 månader som gäller och hur gör man om man vill stanna längre (om man inte vill resa in och ut dvs. går det att ansöka om det)?

Gällande matkostnaden så ligger vår matkostnad på kring 1500-2000skr här så 300tnd låter för mig inte speciellt billigt, billigare bör väl gå att få?
Nu var iofs läsk dyrare i Tunisien än här, men i övrigt borde priserna ligga under (ja broccoli verkade ju rätt dyrt, men här i Sverige är det ju typ 60 kr/kg med och ändå lokalt... )
Just u äter vi (jag) vegetarisk kost och skulle troligen fortsätta med det om vi flyttar ner en tid, den vegetariska delen ligger väl rätt lågt i prisklass?

Hur är det politiska läget i Tunisien? De vi talade med talade rätt öppet om att det inte var ett bra styre utan var öppet kritiska. Det varierade från klagomål ang. att allt vart dyrare till att kvinnorna hade företräde på jobben (det sista utrycktes dock av en svensk vars man var tunisier). Får man öppet kritisera? Är det en demokrati eller hur är styret i realiteten? Hur ofta hålls val och fifflas det med resultaten?

Jag upplevde aldrig att någon brydde sig om man gick i spagettilinne och korta shorts utan folk höll sig ändå borta. Var en pojke i en taxfreebutik som ville följa med mig hem, men i övrigt var det helt lugnt, men gick alltid med min make och min dotter så =)
Är det så även i de lokala delarna dvs. de utan turister? Kvinnor i helkläder tittade på mig och log glatt för att visa att de tyckte om mitt barn, ingen verkade bry sig om min klädsel. Här i Sverige så reagerade enormt många fler negativt när jag kom i helklänning häromdagen *tänker*
Hur fungerar det med offentlig amning i Tunisien? Vad säger lagen? Första delen av tiden ammade jag på hotellet, men i slutet så vart det att sätta sig på stranden istället. Man täckte sig ju mer just under amningen för att inte onödigt provocera, men om jag ska bo där en längre tid måste amningen kunna lösas mer på det offentliga *funderar*
Självklart vill jag inte provocera utan försöker ju ta det diskret, jag är en gäst =)

Gällande lägenhetshotell, vad kan något sådant gå på nu (lät som det var aktuella priser för rätt länge sedan)? Det vore kanske aktuellt, men tycker de om att ha folk boende där sådär, menar att man lär ju inte vara deras största inkomstkälla, iofs en fast sådan. Vart vänder man sig då?
Tordes inte tvättmaskin vara ett bekymmer då?

Vad kostar det att köpa ett hus i Tunisien? Går det att hyra ett hus och vad ligger i så fall priset på? Går det att köpa lägenhet i Tunisien (Pris?)?

Kan man hyra bil en längre tid och vad blir då priset? Samma sak gällande moped.

Och en sista fråga, vart rekommenderar ni att man bor? Sossue eller liknande eller är det trevligare utanför?
I realiteten beror det nog mest på vart man kan finna lägenhet och ADSL (det är ett måste *inser).
:roll:

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-18 17:39

Jag har kollat lite topnet.tn gällande adsl. Det skulle gå på över 400 kr per månad för 1Mbit/s. Vet inte hur det funkar där, om man bara kan ha ADSL, eller om det krävs telefon också och isåfall så kostar ju den en del också.

Ang att köpa hus/lägenhet så kan en icketunisier inte äga mer än 49% enligt inofficiella uppgifter. Jag har hört detta från flera håll, men har inte sett "papper" på det så att säga. Dock har jag ingen anledning att misstro det jag har hört.

Man ska nog akta sig för att öppet tala eller skriva illa om presidenten. Jaa, det ska väl vara en demokrati, men när presidenten får 99% av rösterna så kan man ju undra. De allra flesta jag har pratat med är negativt inställda mot styret, men jag har även hört motsatsen, dem som väljer att se det positiva Ben Ali har gjort för landet. Det snackas om att han har tagit bort reglen för hur många gånger man kan bli omvald, så i praktiken så sitter han väl kvar så länge han vill. Att muta poliser och annat är ganska vanligt förekommande, i alla fall för företagare. Polisen kan också stoppa (tunisier) för diverse "förseelser" men det mesta löses med en 10tnd sedel. :) Detta gäller dock ej turister, som kommer undan med det mesta (inte lagbrott förstås).

Ja, det var inte svar på allt, men litegrann i alla fall.

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-18 18:12

Vet du priset för att ha telefon?

Vet du om man kan få sådan info (ang ägande) någonstans?

Vet du vart amn kan hitta mer info ang deras politiska läge? Jo det verkar ju mer vara enpartistat trotts att de theter annat. Vet du hur ofta valen hålls?

Ang att stopp atunisier för företeleser, är de tinte algbrott du talar om, vad är det då? *undrar*

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-18 18:32

Vi blev exempelvis stoppade för att framljusen var för högt ställda - på vår hyrbil. :D Tio dinarer avhjälpte det... De kan tycka att man åkt in i en rondell fast man borde ha stannat, tio dinar... De kan stoppa en för att de behöver cigaretter, eller behöver skjuts någonstans etc etc. Men tydligen så gör de inte så (vill ha skjuts) när det sitter en kvinna i bilen.

Om du kan franska så kan du säkert läsa dig till telefonibiten på topnet.tn. Det finns säkert fler operatörer också, men det är den enda jag känner till än så länge.

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-18 18:40

är du tunisier? trodde inte de gjord eså mot turister?
Vad händer om man inte erbjuder dom 10tnd?

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-18 19:42

Nä, jag är inte tunisier, men min kille är, och det var han som körde bilen. :)

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-18 22:24

Aha... Men ni råkar inte ut för att de ska ha skjus eller brukar han råka ut för det?
Är du där nere ofta?

Jag är fortfarande så imponerad över hur barnkära alla var och i allmänhet öppna och trevliga. När man kommer hem hit känns det som en kall vindpust typ. Gick ofs ganska lustigt klädd (svart vacker mantel och grön klänning från tunisien) på affärn men folk var liksom allmänt sura och endra så undvek dom all kontakt elelr stirrade surt. Var en man som pratade lite med ixa och tja en med mig (som iofs bugade sig)... men de tvar liksom allt. I tunisien kunde man itneå för bi en tunisier utan att de log åt ixa eller kom fram och sökte kontakt med henne.

Jozie
Bofast
Bofast
Inlägg: 413
Blev medlem: 2006-12-12 19:30
Kontakt:

Inlägg av Jozie » 2007-09-19 10:53

Det är min upplevelse också, att tunisierna är väldigt barnkära.

Det har aldrig hänt när jag är med att poliser stoppar oss för att de vill ha skjuts. Däremot när han åker ensam så händer det. Han var sen till flygplatsen senast för att en polis hade behövt skjuts någonstans och sen ville ha skjuts tillbaka igen. Nu gjorde det ingenting, för passkontrollen och väskuthämtningen tog ju sin lilla tid, så vi kom till ankomsthallen ganska samtidigt.

Nä, jag är inte där så ofta som jag skulle vilja - beroende på att det ju kostar pengar med flygbiljetter. :D Däremot så finns tankar på att flytta dit om kanske ett år ungefär. Får se hur det blir!

cappicio
Superflitig
Superflitig
Inlägg: 102
Blev medlem: 2007-01-22 11:28

Inlägg av cappicio » 2007-09-19 16:01

en tunisier med svenskt körkort el liknande handlingar tycker jag blir behandlad som gudar... vet inte hur mycket fel som min man har gjort där nere o blivit stoppad men bara han har visat det svenska körkkortet så har dom bara viftat iväg honom. I bland har jag allvarligt funderat vad polisen har hållt på med. en gång när vi skulle åka t ett hotell för att bada men körde fel i rondellen o blev stoppad MEN när polisen få se min mans körkort så går dom ut i gatan stannar trafiken åt båda hållen o låter oss vända där på vägen... vinka så glatt när vi åkte

ja :)
Bofast
Bofast
Inlägg: 371
Blev medlem: 2006-12-16 21:37

Inlägg av ja :) » 2007-09-19 16:01

OOOOO JA !!!!!!
Tunisier älskar barn !!!!!
De klappar,pussar,kramar,vill dansa,köpa presenter och mkt.mer !!
Tror inte jag träffat en enda tun.som inte älskat barn : )


Oftast så finns ej tvättmaskin i de lgh-er med "normalstandard" .
Men har man tur finns det : )
Annars kan man göra som många tunisier gör , går till tvätteriet och lämnar in sina kläder , kostar ej mkt.
Men de klart de blir en del om man lämnar in mycket vilket det oftast blir med barn : )
Annars tvättar man själv också i Tn.: )

Man kan normalt stanna 3 mån.i Tn.utan att söka speciella tillstånd , sen kan man om man ej vll resa till Sv.åka till ett grannland och få nya tillstånd 3 mån.
Men tror det var algeriet som krävde visum för en turist att besöka det : )
Annars kan man gå till den lokala polisen och söka om ett visum , MEN då måste man ha ett "recidance"i Tn.dvs.en vistelseort och kunna bevisa det .
Sen betalar man lite till dem för det adm.osv.och får det sen .
Kostar inte sådär super många dinarer .

Matkostnaderna jag skrev i tidigare inlägg var då för 4 pers.så i mina ögon är det billigare för 4 pers./m.
Sedan var det en del glass,drickor osv.till barnet / ungdomen(5,16 var dessa då ) som var med oxå : )
Nu var ej det barn och ungd.med hela tiden , men en mån.var de där .

Och de veg.ligger mkt.riktigt långt ner på listan i vår prisklass sett .
Det är billigt med grönt,rotfrukter och det veg.över huvudtaget .

Att kritisera i Tn.ska man nog inte göra sådär öppet, man ska vara försiktig med det , då OM man råkar tala illa om presidenten så kan man få mkt.repisalier för det .
Vet tom.att folk har hamnat i fängelse för det .Detta hände nu efter sommaren detta år , så han hade EXTREM otur att "fel person"hörde detta ...
Valet är var 4 de år (om jag ej minns galet ) och sist det var val misstänkte många att de var lite fiffel och båg med i spelet där .
Då han blev omvald ännu en gång .
TROTS att de har en regel att presidenten får sitta 3 eller 4 madat perioder .Sen måste han avgå .MEn de kan vara som Jozie skriver , att de tagit bort den regel ..Har iofs.aldrig hört det , men kan vara så ..
Men funderar man lite om HUR han kom till makten ..
Så får man sig en tankeställare på vem han är och KAN vara kapabel till ...
Han blev först premiärminister utnämnd av Bourghiba (tidigare persidenten)och sedan avsatte han Bourghiba och blev president själv .
Avsatte hela den ledningsgrupp som var tillsatt av Bourghiba .
Han höll Bourghiba som "fånge"(dvs .han hölls i sitt eget hem där av jag skrev "fånge") i sitt eget hem i 13 år ca , tills han dog år 2000 .
Socialistinternationalen är den politik som Tn.styrts med sedan dess .
En inter. sak är att Tn.endast haft 2 presidenter efter sin självständighet 20mars -56.
Så att lite korrupt är det i detta styre som Tn.har : /

I de lokala i de större städer är det mer accepterat än tex.om du åker ned till en by i södra Tn.
Där kan de bli lite blickar osv.
Mig har aldrig ngn sagt åt att ta på mig lite mer än spagettilinne då jag varit hos min mans fam.som bor i en liten by i södra Tn.vid Sahara nästan .
MEN man gör det av respekt , att man tar klär sig allafall med tshirt och en knälång kjol eller dyl.
Och det är mer accepterat i de större atäder, som Sousse, turistorter som Hammamet,Tunis osv.
Men det är nog ingen som säger till er då om ni skulle komma åkande förbi en by och stannar för en fika eller ngt.
Kanske skulle titta mkt.men inte mer ..

Lägenhets hotellet vi bodde på var jag faktist in och hälsade på dem nu senast jag var där : )
De undrade när vi kommer igen till dem o bor där : )
Så jag tror inte att de ngt.problem direkt att man bor längre tid där : )
Utan de tyckte bara att de var trevligt att vi bodde där och välkomnar oss att bo där varje gång jag är in o säger hej till dem , trots att detta var ett tag sen och har bara bott där en gång under lång tid : )

Tala med den som står i receptionen och fråga om vad pris skulle kunna bli under längre tid .
Efter mkt.om och men o disskuterande fick vi bra pris allafall : )
Sen dessutom om det är lågsäsong så är det ännu bättre för dem då är det oftast mkt.hotell som står tomma : )
Tvättmaskin hade vi tillgång till då , vi fick säga till i recept.om en nyckel till tvätt stugan.
Då städerskorna ej tvättade så var det helt ok att tvätta för oss : )

Hus går att hyra i Tn.och det ungefär samma priser som de jag skrev om i tidigare inlägg .
Och det kan bli lite billigare då men man bör nog vara på plats och förhandla om pris osv.: )
Att köpa eget är omöjligt för en ensam turist i Tn.

Man kan hyra både bil och moppe ,vilket jag inte tror att det är omöjligt att förhandla fram bra priser på under långtidshyra .
Tror att de har mån.hyra oxå : ) och då är de självklart bättre pris eller så får man förhandla .
Gör man ej de BLIR de superdyrt : )

Internet kan man nog dra in var som helst i Tn.men att bo i en liten by eller ett omr.där det ej finns turister är väldigt charmigt och mysigt :)

Nu blev detta superlångt : // hoppas ni stod ut allafall : )

Wickz
Flitig
Flitig
Inlägg: 37
Blev medlem: 2007-09-17 15:04
Ort: Uppsala

Inlägg av Wickz » 2007-09-19 22:54

Ixa vart jätte glad varje gång hon träffade vår recepitionist på hotellet just för att denne var så glad och pratsam *tro*
De flesta var jätte trevliga och barnkära, men några gick över gränsen och kände inte alls in huruvida vår tös ville vara med och prata eller ej. Hon vart jätte ledsen några få gånger när folk klampade fram och pratade och tog i hennes fötter och grejade. Det kändes inte alls som om de pejlade av innan. I allmänhet gick de trätt bra, men några gånger slog det dock fel som sagt.
Det jag tyckte var lite jobbigt var att alla ville hålla henne och förutsatte det dvs. stäckte fram armarna och "shhade typ" dvs. försökte locka. Jag låter inte ens de flesta i familjen hålla min dotter så det är rätt känsligt kapitel för mig. Nåväl så nöjde sig de med ett "no, please" eller dylikt så det var ju ingen större fara :)

Utan tvättmaskin går vi nog under så de tär nog ett måste för oss... vi tvättar tja... rätt mycket, som du säger riskerar det nog att bli det med barn :)
Vi kör blöjfritt (EC) så det går åt en hel drös med t-shirtar lite titt som tätt.
Vad kostar det att tvätta på tvätteriet?
Att tvätta för hand, nej den tiden vill jag inte lägga, det är på tok för mycket tvätt och jag tycker inte det blir nog rent (är dessutom allergisk så att ha tvättmedel på händerna är inge vidare, kan knappt diska vintertid... )
Kan man fråga om det finns tvättmaskin eller går det att hyra månntro? Tvätteri kanske kan vara en bra ide, på något sätt måste de ju bli rent :)

Vad kostar det om man går dit och betalar för det adm. Osv.? Vad behöver de som bevis? Hyresavtal och liknande eller vad krävs?

Aha, då blir matkostnaderna mer rimliga =)
Glass verkar rätt billigt i Tunisien, men hur är det med läsk? Allt jag fann var rätt dyrt.... kring 1,5 dinarer för en 1½l flaska. Vi köper alltid backläsk i Sverige och det går på ca 4,5 kr per liter. Nu letade vi ju inte så noggrant och i Tunisien dricker man nog mer vatten än här iofs...
Rekommenderar ni att man köper vattnet även vid en längre vistelse eller att man vänjer sig med det inhemska?

Hur är Ben Ali som presidendent? Han verkar mån om turismen, men vad har i görningarna i övrigt m.m.
Finns det motkandidater i valen? Om det gör det, hur blir de behandlade, blir de trakasserarde, tillfångatagna eller liknande?
Hur kunde han avsätta presidenten och hur hölls han fånga dvs. var det militären eller polisen eller vad var det som höll honom kvar där?
Vi fick känslan av att landet var indelat som i kommuner eller liknande, någon form av gränser i varje fall, stämmer det? Hur styrs dom och vad skiljer dom åt (polisdistrikt verkar det vara Tex.)?
Så landet har politiska partier och från ett av dessa kommer Ben Ali? Finns det fler partier och hur behandlas dessa (kanske samma fråga som den första?)?

Andlednignen att jag undrar Ang klädsel är att jag inte är säker på att jag visar min respekt just genom att dölja mig. Det känns verkligen fel, som att man stödjer delen med att kvinnor och män är olika (jag tror inte på könsindelning alls).
I Hammet resp. naebul så var de tingen som reagerade alls på mina klädval utan verkar tycka att det var individensval typ dvs. inget som rörde dom. De unga i Hammet hade väldigt ofta just korta kjolar eller shorts och spagettilinne på sig. När vi på hemvägen passerade Sousse däremot så såg vi inte en enda i liknade klädsel *tänker*
Nåväl så undrar jag mest för att åsikterna verkar variera och den uppfattningen jag fick av kvinnan bakom oss som vi talde med var att ingen egentligen reagerade på klädsel i de mindre byarna heller.
Ja jag vet inte vad jag ville komma fram till, bara fiska lite efter mer åsikter tror jag.

Får man fråga vad de tär för lghhotell? :)
Men du trivs bättre i egen lägenhet? Kände du aldrig dig hemma i lghhotellet? Jag får känslan av att "hemma" känslan bör infinna sig, men har ju aldrig stannat på ett hotell nog länge för det...

Gällande att tala med dom så är det svårt då vi befinner oss i Sverige just nu (kom hem i söndags) och nästa gång hade vi tänkt åka ner en månad eller så...

Så ett hus kostar som en lägenhet i pris? Vad kan man förvänta sig av ett hus i möbleringsväg?

Vart bör man vända sig för att hyra moped/bil en längre tid? Såg några uthyrare i Hammet, men hotellet var klart billigare av det lilla jag såg.

I de små byarna gissar jag att adsl inte är tillgängligt?
Jo en liten by hade varit jätte trevligt, du har inte någon att rekommendera? :D


Jozie: Jo jag läste att du funderade på det på din sida. Låter jätte häftigt men förstår din tveksamhet, de tär ett stort beslut att fatta. Men i värsta fall kan du alltid återvända. Jag fick känslan av att Tunisien redan är ditt andra hem, kanske kan du ha Sverige som ditt "sekundära hem istället? =)
Läste också att du bott i Sfax en tid, hur var det där? Hur blev ni bemötta och var du där med din man då?


ALLA: Kan ni arabiska? Kan ni franska? Jag får känslan av att man tjänar enormt på att kunna just arabiska (franska med för att göra sig förstådd, men på ett helt annat sätt).

Skriv svar