Hem > Resmål > Grekland > Reportage AlmiridaAlmirida - litet, lugnt och barnvänligt på västra Kreta


Kreta är ett av Europas mest besökta turistmål. Hit till Greklands största ö kommer årligen hundratusentals turister, med allt vad det för med sig. Men det finns pärlor där turismen ännu inte satt så djupa spår.

Det är morgon i Almirida, vid den vackra Soudabukten på nordvästra Kreta. Vågornas brus överröstar trafiken på byns huvudgata, som följer strandkanten i en mjuk kilometerlång båge. Det är inte mer än 25 meter till havet, som så här års, i slutet av augusti, är som varmast och mest inbjudande.

Dagens färska råvaror håller på att lastas in på de små tavernorna, som ligger på rad utmed stranden. En katt tittar intresserat på i det kraftiga motljuset, men blir skrämd när en morgonpigg barnfamilj promenerar förbi.

Det sägs att kretensarna alltid försökt skydda Almirida från utländska besökare, för att få ha byn för sig själva. Och än så länge har de lyckats ganska bra. Grekerna utgör fortfarande en betydande del av soldyrkarna på stranden, särskilt under helgerna, och hotellen med utländska besökare är bara en handfull till antalet.

Barnvänligt

Främst är det skandinaver och britter som reser till Almirida. En stor andel av besökarna är familjer som lockas av byns barnvänliga förhållanden. Trafiken är lugn, med grekiska mått mätt, och den långgrunda stranden inbjuder till plask och sandslottsbyggande. Den består mestadels av finkornig sand, men det finns partier med grus och klappersten.

En bergvägg, som reser sig bakom den östra delen av stranden, ger skönt svalkande skugga en bit in på förmiddagen. Vågorna, som kan vara ganska kraftiga, stoppas av en stenpir och når inte den här delen av stranden. Barnvänligt var ordet.

Det mesta av livet i Almirida går ut på att slappna av och njuta. Varken kultursnobbar eller "shopaholics" har speciellt mycket att hämta. Ett par snabbköp, ett bageri och en vinbutik är det som finns. Fördelen är att priserna i regel är lägre än på de större turistorterna. Det finns ett litet växlingskontor, men bank och uttagsautomat saknas. Det hittar man i grannbyn Kalives, cirka sex kilometer bort. Där finns också apotek, postkontor och något fler butiker.


Shoppa i Chania eller Rethymnon

Den seriösa shopparen får istället bege sig till Chania eller Rethymnon. En lämplig dagsutflykt från Almirida, som ligger nästan mitt emellan dessa två av Kretas största turisorter.

Det är cirka 40 kilometer till Chanias internationella flygplats, och 25 kilometer till stadens centrum. Bussförbindelse finns, taxi är också en möjlighet, men hyrbil är att föredra om man vill vara säker på att ta sig hem igen. Det finns biluthyrning i Almirida, och de ordnar kostnadsfritt bilbarnstol för både små och stora barn.

På vägen kan man göra ett stopp i Kalives, och ta ett bad på stranden som fått EU:s blå flagg för sitt rena, fina vatten.

En annan utflykt, som garanterat uppskattas av barnen, går till den stora vattenparken Limnopoulis, några kilometer utanför Chania. Där finns ett stort utbud av pooler, vattenleksaker och olika vattenruschbanor, allt från barnvänliga till riktigt tuffa.

Om man hyrt bil bör man också passa på att ta en tur i Almiridas omgivningar. Färden behöver inte vara särskilt lång, innan man kommer till någon av de pittoreska byarna på sluttningarna. Ett exempel är Plaka, med vidunderlig utsikt över Soudabukten.

Den som inte vill köra bil kan promenera, men ta med vatten för landskapet är starkt kuperat och konditionskrävande. Det finns massor av små promenadvägar kors och tvärs i olivlundarna. På sina ställen odlas vindruvor, och den som törs sticka fram huvudet och fråga bonden får garanterat ta sig ett smakprov.


Europas längsta canyon

För den seriöse vandraren och naturälskaren är det inte långt till Samariaravinen, Europas längsta canyon, som sträcker sig 18 kilometer från Omelos till Agia Roumeli på Kretas sydkust. Området är nationalpark och att vandra genom hela ravinen tar cirka 6-7 timmar.

När solen gått ner bakom de höga bergen ökar trycket på Almiridas tavernor och restauranger. De flesta ligger precis vid strandkanten, med havet på ena sidan och huvudgatan på den andra. Köken ligger oftast på motsatt sida av gatan, och det är ett litet skådespel att se hur servitörerna vant kryssar fram med tallrikarna bland förbipasserande bilar och vespor. Pommes fritens segertåg har nått även hit, men de flesta av tavernorna har gott om kretensiska specialiteter på menyn.

Vintertid har Almirida endast ett 70-tal invånare. Invånarantalet mångdubblas under turistsäsongen, men byn har trots detta behållit sin stillsamma charm. Paradoxalt nog medför detta att trycket från turismen så småningom ökar. Många av dagens resenärer söker det lilla, lugna och genuina, som följaktligen blir alltmer sällsynt. Ett faktum som gör sig påmint av nybyggen på flera håll i byn, dock utan att störa idyllen nämnvärt.

Byns litenhet gör att det ibland kan kännas som att det är ganska mycket folk i rörelse, men ändå lugnt och havspänt. Precis så som man vill ha det på en semester med familjen.


Text & bild Mikael Westman
Fakta Almirida

Ligger: Nordvästra Kreta, mitt emellan Chania och Rethymnon.

Resa dit: Flyg till Chania, ca 3,5 timmars flygtid från Sverige. Langley Travel och Apollo har paketresor till Almirida.

Bästa tid att resa: maj-september.

Lista forum Bilder, restips, kartor från Grekland
Bli medlem Diskutera Grekland i forumen

Välj ett resmål
du vill se mer av!


Kontakt  |  Om travelpix.nu   Upp


Copyright © Travelpix.nu. All rights reserved.