Hem  > Inför resan  > Reseförsäkring

Reseförsäkring eller vanlig hemförsäkring?

Res aldrig utan en bra reseförsäkring. Även om du planerar resan in i minsta detalj, kan du aldrig gardera dig mot stöld, sjukdomar, olyckor eller andra missöden.

Man vet aldrig när olyckan är framme, så se till att ha en bra försäkring
Den som köper en resa erbjuds i regel att köpa till en reseförsäkring. Det är väl investerade pengar - om du inte redan har bra reseskydd i din hemförsäkring. Många hemförsäkringar innehåller idag ett reseskydd som är tillräckligt för ett par veckors charterresa eller en storstadsweekend. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring omfattar.

Fördelen med att teckna en separat reseförsäkring brukar vara att självrisken är lägre, och villkoren något generösare. Men så kostar de också en slant. Man får helt enkelt väga kostnader och för- och nackdelar mot varanda.

Ett exempel på vad en typisk hemförsäkring täcker (max reslängd 45 dagar):
• Kostnader till följd av akut sjukdom eller olycksfallsskada
• Avbruten resa och hemtransport
• Stöld
• Skador på polletterat bagage
• Förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel

Det bör påpekas en extra gång; ta det aldrig för givet, utan kontrollera villkoren innan du reser iväg. Villkoren kan ha också ha ändrats, det är inte säkert att försäkringen är lika bra nu som när du reste för tre år sedan.


När hemförsäkringen inte räcker

Om du tänker vara borta mer än 45 dagar, eller ägnar dig åt äventyrliga aktiviteter som dykning, surfning, skärmflygning eller liknande så räcker det oftast inte med hemförsäkringen. Hör med ditt försäkringsbolag om reseskyddet går att förlänga eller utöka, annars måste du teckna en separat reseförsäkring.

Vid äventyrliga aktiviteter gäller speciella försäkringsvillkor
Det finns gott om skräckexempel på resenärer som råkat illa ut och visat sig sakna försäkring. I många fall har de tagit för givet att hemförsäkringen var tillräcklig. Det har slutat med att anhöriga tvingats sätta sig i skuld på flera hundratusen kronor för att betala kostnaderna. Ett svårt benbrott i Marocko kan kosta drygt 200.000 kronor för sjukhusvistelse och hemtransport. I USA kan priset för samma typ av olycka vara det fyrdubbla. Så chansa aldrig!

Tänk på att reseförsäkringarna ofta är förenade med vissa aktsamhetskrav. Det är extra viktigt att du är uppmärksam på var du har dina pengar, värdehandlingar och stöldbegärlig egendom. Lämnar du saker på hotellrummet ska du alltid låsa in dem i en säkerhetsbox eller resväska.

Det finns också maxbelopp för vad som ersätts vid stöld, ofta cirka 15.000 kronor. Så har du till exempel en jättedyr kamera kan det vara läge att teckna en tilläggsförsäkring. Det kan också vara värt att jämföra självrisken på olika försäkringar. Där kan det skilja mycket.

Om du har otur och olyckan är framme, gå till vår sida om hur du beter dig och vart du vänder dig när du behöver hjälp utomlands.


Europeiska Sjukförsäkringskortet

Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du reser inom EU ska du alltid ha med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård inom EU.

Kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan, enklast på Försäkringskassans webbplats där du också kan läsa mer om vad som gäller om du blir sjuk i ett annat EU-land.

På engelska

Försäkring = insurance
Sjukförsäkringskort =
Health Insurance Card
Självrisk = excess
Försäkringsvillkor =
insurance policyDitt namn:

Din väns e-postadress:
  Copyright © Travelpix.nu 2014. All rights reserved. | Om Travelpix | Kontakt