Hem  > Inför resan  > Ringa på resan

Telefoni på resan

Det finns många situationer där man behöver ringa utomlands. Anhöriga uppskattar alltid när man hör av sig, det är praktiskt när man ska boka bord eller beställa taxi, och oumbärligt när man ska återbekräfta sina flygbiljetter. Att ha en mobil i fickan är en trygghet. Men se upp, det kan bli dyrt.

Mobilen är alltid med. Eller?

Mobilen finns idag i nästan var mans ficka, och de flesta väljer att ta den med på resan. En vanlig 3G/4G-mobil av den typ vi använder i Sverige fungerar över i stort sett hela världen.

De flesta mobiltelefoner är inställda på automatisk sökning. Telefonen letar då automatiskt upp ett nät när du befinner dig utomlands. Ofta får du också ett välkomst-sms från den utländska mobiloperatören. Om den är inställd på manuell sökning får du själv ge dig in i menyerna och leta upp ett nät.


Svenskt mobilabonnemang utomlands

Att ringa/surfa med sitt vanliga, svenska mobilabbonnemang utomlands kallas för roaming. Sedan 15 juni 2017 är roamingavgifterna borttagna inom EU. Det betyder att samtal, sms och data har samma pris som i Sverige i alla EU-länder. Det kan dock finnas undantag, bland annat vissa typer av kontantkort som kostar extra att använda utomlands. Kolla med din operatör för att vara säker.

Reser du till länder utanför EU så gäller samma regler som tidigare. De svenska teleoperatörerna har roamingavtal med de flesta länder, vilket betyder att du kan använda din mobil på samma sätt som hemma, med tillgång till funktioner som sms och mms. Nackdelen med roaming är att det ofta är svindyrt, med höga minutavgifter. Du får inte bara betala för det du själv ringer, utan också för de samtal du tar emot. Den som ringer dig betalar vanlig mobiltaxa, men du själv får stå för mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land där du befinner dig.

Om du tänker använda din telefon via roaming så är det alltså en god idé att kolla priserna för detta innan du reser iväg, och att strunta i att svara på oviktiga inkommande samtal. Det kan bespara dig en riktigt svettig stund när telefonräkningen dimper ner efter någon månad.

Ett sätt att komma billigare undan är att köpa ett lokalt kontantkort i det land där du befinner dig. Om det ska fungera får inte din telefon vara låst till en viss operatör. Testa med ett annat simkort innan du åker iväg (det går i så fall att låsa upp för ett par hundralappar). Även vissa svenska kontantkort fungerar i utlandet (kolla med din operatör). Det kan vara en bra lösning för att vara säker på att inte kostnaderna skenar iväg.

GSM World - mobiltäckning och roaming land för land
Telias sida om att använda mobilen utomlands


Om du inte har mobilen med dig

Om du inte har mobilen med dig så behöver du inte känna dig isolerad för det. Den klassiska telefonkiosken finns fortfarande i de flesta städer (men antalet har minskat dramatiskt på senare år). Att ringa från telefonen på hotellrummet är också ett alternativ, men det brukar vara riktigt dyrt, så betrakta det som en nödlösning om du ska ringa hem till Sverige.

Collect call går också att ringa i många länder, från särskilda telefoncentraler, hotell etc. Det fungerar så att du först får kontakt med en telefonist, som ringer upp den du vill tala med. Om denne godkänner att betala samtalet, så kopplas ni ihop och får prata.


Så här ringer du

Ringa med mobiltelefon utomlands

• Om du vill ringa inom det land där du befinner dig så slår du bara riktnummer och telefonnummer precis som vanligt, även om du ringer från en mobil med svenskt abonnemang.

• Vill du ringa en kompis med mobil, som befinner sig i samma land som du, slå +46 och sedan mobilnumret.

• Vill du ringa till ett annat land, till exempel hem till Sverige, så måste du först slå landsnumret. Sveriges landsnummer är +46. Pluset står för 00, alltså 0046. I vissa länder är Sveriges landsnummer 00946 eller 09946, men genom att slå +46 slipper du hålla reda på de första siffrorna. Sedan ska du hoppa över första nollan i det svenska riktnumret.

Exempel: för att ringa till Sverige, tel 08-12 34 56 så slår du alltså in följande:
+46 8 123456.

Om du ringer från en fast telefon utan plustecken så är det i första hand 0046 som gäller, i sällsynta fall 00946 eller 09946.

Landsnummer land för land
Infobel - telefonkataloger från hela världen

På engelska

Mobiltelefon =
cellphone, mobile
Telefonkort = phone card
"Telefonkiosk" =
public pay phone
Riktnummer =
national dialing code
Landsnummer = country codeDitt namn:

Din väns e-postadress:
  Copyright © Travelpix.nu 2014. All rights reserved. | Om Travelpix | Kontakt