Hem  > Inför resan  > Resevaluta

Resevaluta

Kontanter, resecheckar eller plastkort? Reskassan är det viktigaste du har på resan, men hur tar man med sig den på ett säkert sätt? Det finns för- och nackdelar med alla alternativ.

Flera faktorer påverkar hur du lägger upp reskassan; som var du reser, resans längd och hur du färdas. Det bästa valet är oftast en kombination av kontanter och resecheckar eller kontanter och plastkort. Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja rätt.

Kontanter

Kontanter behövs alltid på resan
Sedlar och mynt behöver man alltid på resan, men den som tar med sig hela reskassan kontant riskerar också att bli av med alltihop vid stöld eller rån. Den risken är för stor att ta, om man inte är tvungen. Som när man under en längre tid ska färdas utanför civilserade trakter i fjärran länder. Då gäller det att vara både vaksam och finurlig. Ett knep är att bära pengarna i en "moneybag" under kläderna, eller helt enkelt sy in sedlar i kläder. Det finns speciella livremmar att köpa, med en dold ficka på insidan. Där kan en del av reskassan förvaras som en extra säkerhet.

Om man reser en veckas charter till Kreta, och vet att det finns safetybox på hotellrummet? Nej, inte ens då känns "enbart kontanter" som en bra lösning. Ta med kontanter så att du klarar ett par dagar, och ha resten av reskassan på ett plastkort.

I regel är det alltid bättre att växla till sig utländsk valuta i Sverige än att göra det på resmålet. Du får bättre kurs, och hos flera valutaföretag har du dessutom möjlighet att avgiftsfritt växla tillbaka eventuellt överbliven valuta (mot uppvisande av kvittot). Aktuella växelkurser hittar du bland annat hos Forex och X-change.

Växla absolut aldrig "på gatan" när du är ute och reser. Fall aldrig för den frestelsen, oavsett hur bra kursen är. Du blir alltid lurad. Eller i värsta fall rånad eller bestulen. Den bästa växlingskursen får du i regel på banker. Näst bäst är växlingskontoren. Undvik att växla på hotell och i butiker, där brukar kursen vara riktigt dålig och/eller avgifterna höga.

På Travelpix resmålssidor finns valutaväxlare för respektive resmål
Oanda.com har aktuella valutakurser för hela världen

Resecheckar

Resecheckar är ett säkrare alternativ till kontanter. Du köper checkarna hemma i Sverige och går sedan till en bank eller ett växlingskontor på resmålet och växlar in dem mot lokal valuta. På checkarna finns din namnteckning, och när du växlar in dem får du skriva din namnteckning ytterligare en gång. Namnteckningarna jämförs som en kontroll på att "du är du". Du måste även ha med passet för att identifiera dig.

Fördelen med resecheckar är att de går att spärra om de blir stulna, och du kan få ut nya direkt på resmålet. OBS! Tänk på att inte förvara kvittot med checkarnas serienummer ihop med resecheckarna. Blir du av med det också så får du inte ut någon ersättning.

Nackdelen med resecheckar är att det ibland kan vara ganska höga växlingsavgifter. På platser där turister inte är så vanliga kan det också vara problem med att hitta ställen som kan växla in dem.

Bankkort

Plastkorten från Visa, American Express, Master Card med flera är bekväma att använda. De funkar både som direkt betalning på hotell och i restauranger och butiker, samtidigt som de kan användas för att ta ut kontanter. I de flesta städer finns minst en uttagsautomat, och i stora städer och på turistorter brukar det finnas massor.

Använd i första hand kortet till att ta ut pengar med i uttagsautomater. Ta inte ut för lite åt gången, eftersom banken tar ut en avgift på ca 30-50 kr per uttag. Vissa banker kan ha avgiftsfria uttag, det kan vara värt att kolla upp. Om du betalar med kortet i butiker och restauranger bör du vara lite vaksam. Lämna aldrig kortet ur sikte. Om butikspersonalen försvinner in i ett annat rum för att dra kortet, be att få följa med. Kontrollera också beloppet på kvittot innan du skriver på.

Lista över betalkort med avgifsfria uttag utomlands (Expressen 2007-07-16)

Den stora nackdelen med plastkort är att de kan försvinna, avmagnetiseras eller "ätas upp " av uttagsautomaten. Därför bör man ha minst ett reservkort, samt vid längre resor även en plan C med kontaner eller resecheckar.

Om du blir av med ditt kort måste du omedelbart ringa till banken i Sverige och spärra det. Väntar du för länge med detta kan du senare nekas ersättning. Se till att ha med dig telefonnumret som behövs för att spärra kortet. Knappa in det i mobilen så är det lätt tilgängligt! Ditt namn och personnummer räcker för att spärra kortet. Banken kan även hjälpa dig med ett tillfälligt kort. När du spärrat kortet bör du även göra en polisanmälan om du misstänker att det blev stulet.

Här kan du hitta telefonnumret för att spärra ditt kort

På engelska

Valuta = exchange
Kontant = cash
Mynt = coins
Sedlar = notes (bills i USA)
Bankkort = credit card
Växlingsavgift = commission
Uttagsautomat = ATM
Resecheck = Travellers chequeDitt namn:

Din väns e-postadress:
  Copyright © Travelpix.nu 2014. All rights reserved. | Om Travelpix | Kontakt