Välj rätt försäkring på resan

Res aldrig utan en bra reseförsäkring eller en hemförsäkring med bra reseskydd. Även om du planerar resan in i minsta detalj kan du aldrig gardera dig mot stöld, sjukdomar, olyckor eller andra missöden.

Den som köper en resa erbjuds i regel att köpa till en reseförsäkring. Det är väl investerade pengar – om du inte redan har ett bra reseskydd i din hemförsäkring. Många hemförsäkringar innehåller idag ett reseskydd som är tillräckligt för ett par veckors charterresa eller en storstadsweekend. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring omfattar när du är på resande fot.

Fördelar med en särskild reseförsäkring

Att teckna en särskild reseförsäkring kostar ju en slant, men brukar också innebära att du har ett bättre skydd än i hemförsäkringen. Väg för- och nackdelar mot varandra för att få en så prisvärd försäkring som möjligt.
Fördelar med en reseförsäkring brukar vara:

  • Generösare villkor om du har med dig dyrbara saker på resan
  • Lägre självrisk, eller i vissa fall ingen självrisk
  • Försäkringen gäller under längre tid än 45 dagar

Vad täcker hemförsäkringen på resan?

Ett exempel på vad en typisk hemförsäkring täcker (max reslängd 45 dagar):

  • Kostnader till följd av akut sjukdom eller olycksfallsskada
  • Avbruten resa och hemtransport
  • Stöld
  • Skador på polletterat bagage
  • Förseningar till följd av strejk eller tekniskt fel

Det bör påpekas en extra gång; ta aldrig något för givet. Kontrollera alltid dina försäkringsvillkor innan du reser iväg. Villkoren kan ha också ha ändrats, det är inte säkert att försäkringen är lika bra nu som senast du reste.

Reseförsäkring vid äventyr och riskfyllda aktiviteter

Om du håller på med äventyr och riskfyllda aktiviteter så kan du behöva en utökad reseförsäkring. Hör med ditt försäkringsbolag.

När räcker hemförsäkringen inte till?

Om du tänker vara borta mer än 45 dagar, eller ägnar dig åt äventyrliga aktiviteter som dykning, klättring, surfning, skärmflygning eller liknande så räcker det oftast inte med hemförsäkringen. Hör med ditt försäkringsbolag om reseskyddet går att förlänga eller utöka, annars måste du teckna en separat reseförsäkring.

Det finns tyvärr gott om skräckexempel på resenärer som råkat illa ut och visat sig sakna försäkring. I många fall har de tagit för givet att skyddet i hemförsäkringen var tillräckligt. Det har slutat med att anhöriga tvingats sätta sig i skuld på flera hundratusen kronor för att betala kostnaderna. Ett svårt benbrott i Marocko kan kosta drygt 200.000 kronor för sjukhusvistelse och hemtransport. I USA kan priset för samma typ av olycka vara det fyrdubbla. Så chansa aldrig!

Maxbelopp och aktsamhetskrav

Har du med dig dyrbar utrustning eller värdefulla föremål på resan så kan det också vara så att reseskyddet i hemförsäkringen inte räcker till. Det finns maxbelopp för vad som ersätts vid stöld, ofta cirka 15.000 kronor. Så har du till exempel en jättedyr kamera kan det vara läge att teckna en tilläggsförsäkring. Det kan också vara värt att jämföra självrisken på olika försäkringar. Där kan det skilja mycket.

Reseskyddet är ofta förenat med vissa aktsamhetskrav. Det är extra viktigt att du är uppmärksam på var du har dina pengar, värdehandlingar och stöldbegärlig egendom. Lämnar du saker på hotellrummet ska du alltid låsa in dem i en säkerhetsbox eller resväska. Om du inte följer aktsamhetskraven så kan du bli utan ersättning.

Om du har otur och olyckan är framme, läs mer här om hur du beter dig och vart du vänder dig när du behöver hjälp utomlands.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Europeiska sjukförsäkringskortet

EU-kortet, Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du reser inom EU/EES eller Schweiz ska du alltid ha med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård inom EU/EES.

Kortet beställer du kostnadsfritt från Försäkringskassan, enklast på Försäkringskassans webbplats där du också kan läsa mer om vad som gäller om du blir sjuk i ett annat EU-land. Beställ kortet i god tid, det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det. Barn ska ha ett eget EU-kort.

Balagne Tramway, Calvi-L'Ile Rousse

Korsika

Se inspirerande bilder från l’Ile Rousse och Calvi på Korsika.