Resan är bokad och en skön känsla av förväntan sprider sig i kroppen. Nu återstår bara att vänta in avresedagen innan drömmarna kan bli verklighet. Men stopp ett tag… det finns mycket som är viktigt att tänka på innan resan.

När man lagt mycket pengar på en resa vill man så klart ha ut mesta möjliga av den och slippa missöden, sjukdomar och onödigt krångel. Med lite planering och förberedelser är chansen större att man enbart har trevliga minnen med sig hem. Resenärens klassiska tre P känner de flesta till; Pass, Pengar och Preventivmedel (eller är det Piljett!?). Men det finns faktiskt lite mer än så att tänka på innan man ger sig iväg. Allt hänger förstås på vart du ska resa, på vilket sätt du reser och hur länge du tänker vara borta.

Pass är ett måste så fort man lämnar Norden. I vissa länder krävs även ett visum. Pengar behövs alltid, men ska man välja kontanter eller betalkort? Bara en dåre reser utan en bra reseförsäkring och för att undvika sjukdomar bör man alltid se över sitt vaccinationsskydd.

Det kan vara frestande att köpa lite för mycket av vissa varor, så det är bra att vara uppdaterad på gällande tullregler om man vill slippa trubbel vid gränsen. Mobiltelefonen har kopplat ett grepp om våra liv, men hur mycket kostar det att använda mobilen utomlands? Ska roaming vara på eller av? Och hur gör man för att ringa hem till Sverige?

Allt detta, och även vad du ska göra om oturen är framme och något otrevlig händer, kan du läsa om här på Travelpix avdelning ”Inför resan”. Klicka på länkarna i texten eller välj ämne i huvudmenyn.

Trevlig resa!