Weekend i Berlin, Tyskland

Berlin kvalar inte in som en av de vackraste storstäderna i Europa, men Tysklands nygamla huvudstad har andra kvalitéer som man inte hittar på annat håll. Närheten till Sverige gör att det är enkelt och billigt att ta sig dit, bara en dryg timme med flyg från Göteborg.

Det har snart gått 30 år sedan den ökända muren föll, men världskriget och åren därefter, då Berlin var en delad stad, sätter fortfarande sin prägel. Inte minst för oss som reser till Berlin som turister. Överallt påminner byggnader, minnesmärken och namn på platser om  kriget. Berlin har rest sig och föreningen mellan de östliga och västliga delarna av staden pågår fortfarande.

Berlinmuren, Potsdamer Platz

Berlinmuren föll 1989 men historien kring den ökända muren har fortfarande stark påverkan på Berlin. Här, vid Potsdamer Plats, visar den mörkare grå linjen var muren en gång delade staden.

U-bahn, S-bahn, Berlin, tunnelbana

Tunnelbanan, eller U-bahn som den heter, är det snabbaste sättet att ta sig runt i centrala Berlin. Det finns tio olika linjer med totalt 173 stationer. Många av stationerna knyts ihop av S-bahn, som är ett pendeltågsnät med cirka 160 stationer.

S-bahn, Berlin

S-bahn går oftast snabbare om man ska åka längre sträckor, eftersom det är längre mellan stationerna. På köpet får man se lite mer av Berlin, då den mestadels går ovan jord.

Katedralen Berliner Dom

Den pampiga katedralen Berliner Dom ligger på museiön i centrala Berlin. Det är stadens största kyrka. Byggnaden bombades under andra världskriget, men har restaurerats till ursprungligt skick.

Tempelhof, Berlin

Tempelhof är den gamla nedlagda flygplatsen mitt i Berlin, som användes under andra världskriget och under krigets efterspel, då det var enda sättet att flyga in mat och förnödenheter till det isolerade Västberlin. Numera är Tempelhof en rekreationsplats för Berlinarna, som en stor, platt och öppen park med mängder av människor som joggare, familjer på picknick och par på promenad.

Boka aktiviteter i Berlin

Friedrichshain

RAW area, grafitti i Friedrichshain, Berlin

Vid de nedlagda lokverkstäderna nära pendeltågsstationen S-Bahn Warschauer Straße ligger RAW-area, Friedrichshains största område för graffiti och street art. Missa inte ett besök här om du är intresserad av gatukultur.

Streetfood, RAW-area, Friedrichschain

I RAW-area finns inte bara graffiti att se. Utöver alla fantastiska målningar finns skatehall, loppis, försäljning av street food mm. Galleriet Urban Spree ligger i en 1700 kvadratmeter stor lokal på området.

Friedrichschain, Berlin

Söndag morgon i populära stadsdelen Friedrichshain, en del av gamla Öst-Berlin som nu räknas som en av de trendigaste delarna av staden.

Volkspark Friedrichshain, Berlin

Volkspark Friedrichshain ligger inbäddad i staden och är en av Berlins största parker.

Mercedes Berlin

Väggdekoration i ett av Mercedes showrooms på avenyn Unter den Linden.

Mauerpark

Mauerpark, Berlin

Mauerpark i Prenzlauer Berg i östra Berlin är ett populärt utflyktsmål.

Mauerpark, Berlin

I Mauerpark hänger ungdomar och familjer som grillar, lyssnar på musik, spelar spel eller bara tar det lugnt.

Berlinmuren, Mauerpark

I Mauerpark finns några hundra meter av Berlinmuren (mauer är mur på tyska) bevarad och den har blivit en arena för graffiti och street art.

Graffiti, Mauer Park

Muren i Mauer Park göms vid det här laget av många lager färg.

Amfiteater, Mauerpark

Vid den stora amfiteatern i Mauerpark samlas berlinorna för att se gatuartister och performance. Just den här dagen var det dock ingen som uppträdde.

Graffiti, Mauerpark

Graffiti, Mauerpark

Turnfest, Berlin

Gatorna vid Brandenburger Tor var avstängda, för där pågick jätteparaden på den stora gymnastikfesten Turnfest som ägde rum i Berlin 2017.

Kreuzberg

Kreutzberg, Berlin

Kreuzberg har länge varit en av Berlins ”hippa” stadsdelar.

Kebab, Berlin, Streetfood

Kön är ofta lång till Mustafas i Kreutzberg. Det sägs att världens bästa kebab finns i Berlin och Mustafas är bland de som hyllas som de allra bästa.

Neukölln

Streetfood, hamburgare, Berlin

Är man inte sugen på kebab så erbjuder Berlin snabbmat från hela världen. Som exempelvis den här goda hamburgaren på Schillerburger i Neukölln, nära den nedlagda flygplatsen Tempelhof. Currywurst är ju annars en riktig specialtet för Berlin och det säljs överallt.

Berlin

Berlin

Affischer, Berlin

Whats up i Neukölln? Affischväggen berättar.

Karta över Berlin

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt.

Karta Berlin

Berlin

Ligger: Huvudstad i Tyskland.
Lokal tid just nu: Som Sverige
Valuta: Euro
Invånare: ca 4,5 miljoner
Språk: Tyska 
Flygtid från Sverige: ca 1,5 tim
Mer om Berlin
Hitta bra & billigt boende i Berlin
10 måsten i Berlin (av lokalbo)
50 måsten i Berlin (Vagabond)
Berlin Tegel Airport
SVD:s guide till Berlin