Gata i Reykjavik på Island

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad, belägen strax nedanför norra polcirkeln. Trots att bara 120 000 personer bor i denna lilla storstad, så är den känd för att ha ett hett kultur- och nöjesliv.

Vill du shoppa loss så finns goda möjligheter till det också. Särskilt utbudet av funktionella kläder för ett aktivt liv utomhus är stort, men priserna… se till att ladda plånboken innan du drar till Island. Även utbudet av restauranger håller hög klass. Men det är samma där, en enkel lunch i ett gatukök kan till exempel gå på närmare 200 svenska kronor.

Hallgrimskirkja, Reykjavik

Det mäktiga tornet på Hallgrimskirkja syns över hela centrala Reykjavik och är ett bra riktmärke när man ska orientera sig.

Leif Ericsson, Hallgrimskirkja, Reykjavik

Hallgrimskirkja är Islands näst högsta byggnad, 73,5 meter hög. Besökare är välkomna i kyrkan och man kan åka/gå upp i tornet för att se utsikten. Framför kyrkan står sjöfararen Leif Ericsson staty. Ericsson var troligen den förste europé som landsteg i Nordamerika, många hundra år före Columbus.

Turister vid Hallgrimskirkja i Reykjavik

Turister vid Hallgrimskirkja. Många som reser till Island börjar med ett par dagar i huvudstaden, och ger sig sedan ut på roadtrip i öns fantastiska landskap.

Konsert- och operahuset Harpa

Harpa, konserthus, operahus, Reykjavik

Näst efter Hallgrimskirkja är nog konsert- och operahuset Harpa den mest kända byggnaden i Reykjavik. Det ligger precis vid hamnen och man kan sätta sig i den vackra foajén på bottenvåningen och titta på fiskebåtarna utanför fönstret.

Harpa, operahus, Reykjavik

Harpa sticker ut med sin fasad som består av 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färger.

Konserthuset Harpa i Reykjavik

Det var ett mycket omdiskuterat bygge under de ekonomiska krisåren på Island, men färdigställdes trots allt 2011. Man måste i alla fall säga att de fick en byggnad utöver det vanliga för pengarna.

Konserthuset Harpa i Reykjavik

Interiören är nästan ännu mer spektakulär än exteriören.

Fritidsbåtar vid Harpa, Reykjavik

Fritidsbåtar i hamnen vid Harpa.

Valsafari, Island

Vill du passa på att se havens mäktigaste djur, valen, under ditt besök på Island så utgår turer dagligen från Reykjavik. Om vädret tillåter, vill säga…

Boka biljetter och rundturer [Annons]

Butiker och restauranger

Uteservering i centrala Reykjavik

Uteservering i centrum.

Restauranger, Reykjavik

Det finns många bra restauranger i Reykjavik och fisk och skaldjur är såklart en av specialiteterna, liksom lamm i alla dess former. Men var som sagt beredd på att prisläget är mycket högt.

Butiker, Reykjavik

Det finns gott om små butiker i Reykjavik som säljer inredning och hantverk, men precis som på restaurangerna så är priserna höga med svenska mått mätt.

Butiker i Reykjaviks centrum

Butiker i Reykjaviks centrum.

Färgglada hus i Reykjavik

Många av husen i Reykjavik är målade i starka färger.

Graffiti, Reykjavik

Street art och graffiti är också ett vanligt inslag på gatorna i de centrala delarna av den isländska huvudstaden.

Turister, Reykjavik, Island

De senaste årens turistboom sätter sina spår på Island. I Reykjavik kan stora horder av turister, nästan alla med kamera, ses dra runt. Som här vid Hallgrimskirkja. Även vid vattenfall och andra sevärdheter på Island är trycket från turismen stort. Så stort att myndigheterna nu pratar om en turistskatt för att göra det ännu dyrare att besöka Island, och därmed minska trycket.

Kombinera Reykjavik med bad i Blå lagunen

Många som besöker Reykjavik kombinerar det med att bada i Blå lagunen, som ligger ca 45 km från staden, nära Keflaviks internationella flygplats. I det 38-gradiga vattnet får kropp och själ nya krafter.

Karta över Reykjavik

Karta Island

Reykjavik

Ligger: Huvudstad på Island
Lokal tid just nu: 18:40 ( -2 tim)
Valuta: Isländska kronor
Invånare: ca 125.000
Språk: Isländska
Flygtid från Sverige: ca 3 tim
Mer om Reykjavik & Island
Hitta bra & billigt boende i Island
Guide to Iceland
Iceland Guide
Keflaviks internationella flygplats
Lonely Planet om Island