Burriana-stranden, Nerja

Nerja

I mysiga Nerja har man lugnet in på knuten. I den lilla byn är det nära till allt och den där lite jobbiga känslan av typisk spansk turistort lyser med sin frånvaro. Det är kanske inte så konstigt att många svenskar hittat hit.

Semesterlivet är enkelt och behagligt i den här delen av Andalusien. Det kan vara riktigt varmt under ett par heta sommarmånader, men i övrigt ganska behagligt klimat året om. Nerja har blivit lite av en svensk-koloni. Många har köpt semesterlägenhet eller flyttat hit för gott. Flera svenska mäklare har kontor i centrum.

Nerjas långa vindlade gågator kantas av restauranger och små butiker i vitkalkade hus. I gränderna och uppe på hustaken kan man äta sina tapas under bar himmel medan ljumna vindar från Afrika sveper in. Gågatan mynnar ut i Nerjas stora stolthet Balcon de Europa, Europas balkong. Balkongen sägs ha fått sitt namn av den spanske kungen Alfonso XII som föll för den fantastiska utsikten över Medelhavet. Går man längst ut på balkongen och tittar söderut kan man vid klart väder skymta silhuetten av Taurusbergen i norra Afrika.

sol, balkong de Europa, Nerja

När solen börjar gå ned samlas många på Balkong de Europa. Utsikten härifrån är fantastisk och i solnedgången blir den magisk.

Burriana, strand

Burriana-stranden är Nerjas mest populära strand. Den ligger i en dalgång cirka tio minuters promenad från centrum. Var beredd på en rejäl uppförsbacke när du går tillbaka igen.

Burriana, strand, Nerja

Liten undanskymd strand i centrala Nerja. I bakgrunden ser man Nerjas största strand, Burriana.

Strand vid Burriana, Nerja

I anslutning till Burriana finns flera mindre vikar med små stränder. Ensam får man dock inte vara här heller.

Strandgatan i Burriana

Längs strandgatan utmed Burriana-stranden finns gott om restauranger och barer.

Paella, Nerja, Burriana

En riktigt bra paella och en kall öl är svårslaget efter en dag i solen. Restaurangerna längs Burriana-stranden tävlar om vem som har den godaste varianten av den spanska nationalrätten.

Nerja, by

Nerja har cirka 22000 invånare.

Kuperade Nerja

Området är starkt kuperat och bortom byn kan man se utkanterna av bergskedjan Sierra Nevada.

Balkong, brudpar, Nerja, foto

Ett brudpar fotograferas på stranden nedanför Balkong de Europa.

Restauranger i Nerjas centrum

Gator och gränder i Nerjas mysiga centrum kantas av restauranger. Som alltid i Spanien har de öppet sent på kvällen.

Palmer balkong de Europa

Vägen ut till balkongen kantas av palmer och är Nerjas stora mötesplats. Här kan man känna de solvarma vindarna som när det blåser från Afrika håller temperaturen över 30 grader långt in på natten.

Shopping i Nerja

Varför inte ta runda bland Nerjas butiker när solen börjat gå ner och det blir lite svalare. Det finns gott om butiker för den som gillar att shoppa.

Karta Nerja

Nerja

Ligger: Andalusien, Spanien. Ca 50 km nordost om Malaga.
Lokal tid just nu: Som Sverige
Valuta: Euro
Invånare: ca 22 000
Språk: Spanska
Flygtid från Sverige: ca 3,5 tim
2017-02-22T19:28:37+00:00