Pass och visum

Ett giltigt pass behövs vid utlandsresa* utanför de nordiska länderna. Passet utfärdas av Polisen, och det dröjer cirka en vecka innan det är färdigt och kan hämtas.

För att få ett pass måste du komma personligen till passexpeditionen (gäller även barn och ungdomar under 18 år). Tidsbokning är numera obligatoriskt, här kan du boka tid på närmaste passexpedition. Du måste ha med dig godkänd legitimation, till exempel körkort. Om du saknar legitimation kan närvarande förälder, make/maka, sambo eller myndigt syskon styrka din identitet, men då måste de ha med sig egen legitimation.

Fotografering och fingeravtryck

Passfotot tas numera alltid av polisen, direkt på plats när ansökan görs. Det är ingen idé att ta med sig ett eget foto, även om det är fotograferat enligt alla konstens regler. I samband med fotograferingen tas också ditt fingeravtryck. Ansökningshandlingen skrivs digitalt av expeditionens personal. Passet kostar 400 kronor inklusive foto och avgiften betalas vid ansökningstillfället. Ditt gamla pass ska, om det fortfarande är giltigt, samtidigt lämnas in för makulering (du får tillbaka det om du vill).

Passet ska hämtas personligen av passinnehavaren. För ungdom under 18 år hämtas passet av en vårdnadshavare. Den som fyllt 15 år kan själv hämta passet om man har en godkänd legitimation.

Passet gäller i 5 år – men tänk på att ha marginal

Passet är giltigt i fem år, men res aldrig iväg med ett pass med kort giltighetstid kvar. Många länder kräver att passet är giltigt minst sex månader från den dag då du lämnar det aktuella landet.

Här finns en lista över Polisens passexpeditioner där du kan ansöka om pass
Så söker du pass

Nationellt ID-kort

* Vid resa till länder inom Schengensamarbetet eller Schweiz kan man istället använda det nationella id-kortet för att styrka identitet och medborgarskap. Nationellt id-kort utfärdas på Polisens passexpeditioner. Kontrollera innan avresa att landet vekligen är med i Schengen, och att inte tillfälliga passkrav införts. Det bästa är ändå att alltid ta med passet, för att vara på den säkra sidan.

Provisoriskt pass

Ett provisoriskt pass kan vara räddningen om du glömt eller tappat bort ditt riktiga pass. Det utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan. Ett provisoriskt pass gäller enbart för den aktuella resan (max 7 månader), och utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige, däribland flygplatserna Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta.

Pris för ett provisoriskt pass är 980 kronor. Ta med giltig legitimation. Du måste också veta om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass. Vänd dig till landets ambassad eller turistbyrå.

Om du blir av med ditt pass när du är utomlands, kan ett provisoriskt pass utfärdas på Sveriges ambassad eller konsulat i landet. Priset kan då vara betydligt högre än 980 kronor.

Här läser du mer om provisoriskt pass och var det utfärdas

Visum

För att besöka vissa länder krävs visum. Det söker du vanligen hos landets ambassad eller konsulat. I en del länder får man automatiskt ett tidsbegränsat visum när man anländer.
Ett visum är enkelt uttryckt ett skriftligt tillstånd att vistas i ett land. Ta alltid reda på om visum krävs för det land du ska resa till. Din researrangör vet säkert vad som gäller, kontakta annars landets ambassad/konsulat i god tid. Det kan ta allt från några timmar till flera veckor innan du får ditt visum.

Svenska medborgare kan resa utan visum till alla nordiska länder och alla EU-länder samt en hel del andra länder. I många länder som är populära resmål får vi automatiskt ett tidsbegränsat turistvisum. Ett exempel är Thailand, där du får stanna i 30 dagar utan visum.

Ett visum gäller en viss tid, och det finns olika typer av visum beroende på vad du har för ärende i landet, till exempel turistvisum, affärsvisum mm. En del länder tar ut en avgift för att utärda visum, andra inte.

Här kan du läsa mer och få hjälp att söka visum till många länder (kommersiell tjänst)