Sevärdheter och kul att göra i Milano

Vad är värt att se och göra i Milano? Fotboll, mode och mat är tre säkra kort. Men Italiens näst största stad har mycket mer att erbjuda. Konst, kultur, historia och arkitektur till exempel.

Milano är en bra stad för en weekend. Det är billigt att flyga dit, särskilt om man väljer att flyga med Ryanair till flygplatsen Orio al Serio utanför Bergamo (ca 5 mil från Milano). Resan dit från Göteborg tar ca 2,5 timmar.

Fotboll San Siro, Giuseppe Meazza-stadion

Det är svårt att berätta om Milano utan att beröra ämnet fotboll, så vi klarar av det med en gång. Den säregna bbyggnaden på bilden är klassiska San Siro, Milans hemmastadion. Samma arena är faktiskt hemmastadion för Milanos andra stora fotbollslag, Inter. Men av Inters fans kallas den Giuseppe Meazza-stadion.

Fotboll Inter och Milan i Milano

Fotbollen har knutit band mellan Milano och Sverige, flera svenska spelare har varit stjärnor i stadens två storlag FC Inter och AC Milan. Zlatan Ibrahimovic har spelat i båda, Inter 2006-2009 och Milan 2010-2012. I början av 50-talet frälste trion Gre-No-Li (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm) Milans fans. Kurre Hamrin, Jesper Blomqvist och Andreas Andersson är andra svenskar som haft den här gröna mattan som hemmaplan.

Katedralen Duomo i Milano

En annan av Milanos fantastiska byggnader, den gotiska katedralen Duomo, som är lite av stadens mittpunkt. Katedralen är 157 meter lång och har plats för 40 000 personer.

Utsikt från Duomo över torget och Galleria Vittorio Emanuele

Det går att besöka taket på Duomo, därifrån har man den här utsikten över torget och Galleria Vittorio Emanuele som syns till höger.

Galleria Vittorio Emanuele II i Milano

Galleria Vittorio Emanuele II är ett anrikt ”shoppingcenter” som byggdes i slutet av 1800-talet. Då var det stil och klass som gällde, den här byggnaden är så långt ifrån dagens fyrkantiga köplador som det går att komma.

Galleria Vittorio Emanuele II i Milano

Och stil och klass gäller fortfarande. Butiker och restauranger i gallerian är av det exklusiva slaget. Den stilige herrn passar bra in där han sitter djupt försjunken i sin tidning på ett av gallerians kaféer.

Lyxig shopping i Milano

Italienska modehuset Prada är ett av alla lyxmärken som har butiker i den exklusiva gallerian.

Tänk på att Milano ligger i norra Italien. Det är lätt att tro att våren kommit mycket längre än i Sverige under en aprilweekend. Den kan den säkert ha gjort många gånger, men inte när vi var där. Så packa för olika typer av väder.

Trafik och kommunikationer i Milano

Spårvagnar är en viktig del av kollektivtrafiken på Milanos gator. Det finns 18 spårvagnslinjer och vagnarna kommer med 2-3 minuters mellanrum. De som inte åker kollektivt hittar kreativa lösningar för att få p-plats i city.

Navigli, Milano

I stadsdelen Navigli finns många barer och restauranger. Många konstnärer har gallerier och studios här. Navigli betyder kanal, de grävda kanalerna förbinder Milano med bland annat Comosjön norr om staden.

Karta Milano

Milano

Ligger: Lombardiet, norra Italien.
Lokal tid just nu: Som Sverige
Valuta: Euro
Invånare: ca 1,5 miljoner
Språk: Italienska
Flygtid från Sverige: ca 3 tim
Mer om Milano
Hitta bra & billigt boende i Milano
Flygplatsen Orio al Serio, nära Milano