Weekend i Berlin

//Weekend i Berlin
Weekend I Berlin

Berlin kvalar inte in som en av de vackraste storstäderna i Europa, långt ifrån. Men Tysklands nygamla huvudstad har andra kvalitéer som man inte hittar på annat håll. Närheten till Sverige gör att det är enkelt och billigt att ta sig dit, flygresan tar bara en dryg timme från Göteborg.

Det har snart gått 30 år sedan den ökända muren föll, men världskriget och åren därefter då Berlin var en delad stad sätter fortfarande sin prägel. Inte minst för oss som besöker Berlin som turister. Överallt påminner byggnader, minnesmärken och namn på platser om det fasansfulla kriget. Berlin har rest sig och föreningen mellan de östliga ovh västliga delarna av staden pågår fortfarande.

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser som du ser bilder från.

Berlinmuren, Potsdamer Platz

Berlinmuren föll 1989 men historien kring den ökända muren har fortfarande stark påverkan på Berlin. Här, vid Potsdamer Plats, visar den mörkare grå linjen var muren en gång delade staden.

Kebab, Berlin, Streetfood

Kön är ofta lång till Mustafas i Kreutzberg. Det sägs att världens bästa kebab finns i Berlin och Mustafas är bland de som hyllas som de allra bästa.

Streetfood, hamburgare, Berlin

Är man inte sugen på kebab så erbjuder Berlin vällagad snabbmat från hela världen. Som exempelvis den här goda hamburgaren på Schillerburger i Friedrichschain, nära den gamla nedlagda flygplatsen Tempelhof. Curryfurst är ju annars en riktig specialtet fö Berlin och det finns överallt.

Tempelhof, Berlin

Tempelhof är den gamla nedlagda flygplatsen mitt i Berlin, som användes under andra världskriget och under krigets efterspel, då det var enda sättät att flyga in mat och förnödenheter till det isolerade Västberlin. Numera är Tempelhof en rekreationsplats för Berlinarna, som en stor, platt och öppen park med jagare, familjer på picknick och gamla par på promenad.

RAW area, grafitti i Friedrichshain, Berlin

Vid de nedlagda lokverkstäderna nära pendeltågsstationen S-Bahn Warschauer Straße ligger RAW-area, Friedrichshains största område för graffiti och street art. Missa inte ett besök här om du är intresserad av gatukultur.

Streetfood, RAW-area, Friedrichschain

I RAW-area finns inte bara graffiti att se. Utöver alla fantastiska målningar finns skatehall, loppis, försäljning av street food mm. Galleriet Urban Spree ligger i en 1700 kvadratmeter stor lokal på området.

Friedrichschain, Berlin

Söndag morgon i populära stadsdelen Friedrichshain, en del av gamla Öst-Berlin som nu räknas som en av de trendigaste delarna av staden.

Karta Berlin

Berlin

Ligger: Huvudstad i Tyskland.
Lokal tid just nu: Som Sverige
Valuta: Euro
Invånare: ca 4,5 miljoner
Språk: Tyska 
Flygtid från Sverige: ca 1,5 tim
2018-01-12T16:12:57+00:00