L'Ile Rousse, Korsika

I mysiga L’Ile Rousse på Korsika har svenska researrangören Langley ett av sina hotell. Jämfört med många andra medelhavsöar är Korsika ganska okänd för oss svenskar. Det är bara ett av många plus för denna franska semesterpärla.

L’ile Rousse är en liten stad, eller by om man så vill, som är som gjord för logga ut, koppla av och ta semester. Klyschan känns igen, men här är det verkligen nära till allt; smaragdgröna havsvikar, långgrunda stränder, franska delikatesser, små trendiga boutiquer och marknader. Alltihop toppas av de mäktiga bergen, som reser sig som en vägg bakom staden och inbjuder till promenader eller långa vandringar.

Röd klippa, fyr, Ile, Rousse

Fyren Pietra ligger på en klippig halvö av röd granit. Klippan har gett L’Ile Rousse, den röda ön, sitt namn.

bad, strand, Ile Rousse

Den långa sandstranden ligger mitt i L’Ile Rousse.

Stranden i L'Ile Rousse, Korsika

Båtarna har ankrat upp i den turkosa havsviken utanför den långgrunda stranden i L’Ile Rousse.

Mode, L'Ile Rousse, Korsika

I lilla L’Ile Rousse finns gott om små, mysiga och personliga butiker för den som är sugen på att shoppa, till exempel mode.

Bageri, kakor, Korsika

Bageri och traditionella korsikanska kakor
Hotell Napolen Bonaparte, L'Ile Rousse, Korsika

Hotell Napolen Bonaparte är västsvenska researrangören Langleys hotell i L’Ile Rousse. Hotellet är en gammal slottsbyggnad från 1800-talet och ligger mitt i centrum, med ca 100 meter till stranden.

Flagga och symbol för Korsika

Korsika har en blodig historia. Öns strategiska läge i medelhavet har medfört att den ockuperats otaliga gånger genom historien. Huvudet med den vita bandanan, som man ser överallt (även på Korsikas flagga) var en moorisk fiende vars avhuggna huvud blivit en symbol för korsikanernas styrka och förmåga att alltid ta tillbaka det som är deras.

Klippor vid L'Ile Rousse, Korsika

På en ö som drabbats av många krig finns förstås många gamla försvarsverk.

Dimma över bergen vid L'Ile Rousse, Korsika

Korsika är en bergig ö. Högsta toppen är över 2700 meter hög. Med bergen kommer ett ombytligt väder. Strålande sol kan snabbt bli kraftiga regnskurar, dis och dimma. Men ofta går det snabbt över och så skiner solen igen.

Oväder i L'Ile Rousse

Ett regnoväder skapar magiskt ljus när det drar förbi.

Färja mellan Nice och Ile Rousse, Korsika

Det går att åka färja mellan Nice och L’Ile Rousse på Korsika. För tillfället finns det endast ett rederi som trafikerar sträckan, Corsica Sardinia Ferries. Färjor avgår upp till 12 gånger i veckan med en restid på ca 4 timmar 30 minuter.

Ta en promenad till bergsbyn Monticello

Promenad, vandring, Monticello

Förena nytta med nöje och upptäck Il’Rousse vackra omgivningar till fots. En promenad som verkligen kan rekommenderas går upp till den lilla byn Monticello ovanför L’Ile Rousse.

Monticello, Korsika

Det finns guidade turer till Monticello, men det är ganska väl skyltat och lätt att hitta, så varför inte gå på egen hand? Då kan du ta allt i din egen takt och stanna och njuta av utsikten så ofta du vill. Eller vila, för det är några höjdmeter som ska klaras av.

Monticello, Korsika

Monticello känns som en riktig idyll. Här stressar folk nog inte i onödan. I alla fall är det vad man vill tro. Oavsett åt vilket håll man tittar så finns ny vackra vyer, i stort och smått.

Utsikt, Monticello, Korsika

Om du fortsätter upp genom Monticello, förbi klocktornet, så belönas du med den här vackra utsikten över norra Korsika.

Stranden i Bodri

Promenad til Bodri Beach

Bodri Beach, ca 3 km från centrala L’Ille Rousse, är en fin utflykt. Man kan tåget, Balagne Tramway, som går mellan L’Ille Rousse och Calvi och hoppa av vid första stoppet, som är Bodri. Eller varför inte en promenad? Promenadvägen börjar vid järnvägsstationen i L’Ille Rousse. Första 300 metrarna går man på järnvägspåret, sedan fortsätter stigen intill spåret. Tågen kör sakta här men man måste såklart vara uppmärksam.

Promenad till Bodri Beach

Promenadvägen fortsätter sedan ut mot havet. På håll ser man färjeläget i L’Ille Rousse.

Stranden Bodri beach, Korsika

Bodri Beach, nästan helt folktom på morgonen. Dagtid kan det vara ganska mycket folk här, då det ligger en campingplats intill stranden.

Karta över L’Ile Rousse

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt. Kusttåget går mellan L’ile Rousse och Calvi. Här hittar du mer om Calvi. 

Karta Korsika

L'Ile Rousse

Ligger: På den franska ön Korsika, ca 25 km från staden Calvi.
Antal invånare: Ca 3500
Språk: Franska
Lokal tid just nu: Som Sverige
Flygtid från Sverige: ca 3 tim (till Calvi)
Mer om Korsika
Hitta bra & billigt boende i Calvi
Calvis flygplats
Visit Corsica
Balagne turistinfo
Lonely Planet om Korsika
Calvi – Michelin travel guide
L'Ile Rousse – Michelin travel guide
15 sevärdheter på Korsika