Roadtrip på södra Island

Allt är svindyrt. Det regnar och blåser något oerhört. Kranvattnet luktar unket. Men sluta inte läsa här… när du upplevt Islands magiska landskap och säregna livsstil är du fast. Soldyrkaren gör rätt i att välja ett annat resmål. Men tycker du om att bada så är Island, paradoxalt nog, ett paradis.

Trots det karga klimatet badar islänningarna likt få andra europeiska folk. Ur jordens inre flödar kokhett vatten som ger värme åt bäckar, floder och sjöar. Det är inte bara i världskända Blå Lagunen som man kan ligga i 38-gradigt vatten och sticka upp näsan i den friska atlantluften – badställen finns nästan överallt. I huvudstaden Reykjavik finns fler badhus än i någon annan europeisk storstad och alla är geotermiskt uppvärmda.

Karta med vår resrutt på södra Island

Häng med på vår roadtrip på Island som började i Reykjavik. De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökte.

Route 1, Islands huvudväg

Route 1, den så kallade ringvägen, är 130 mil lång och går runt hela Island. Den binder samman flera av Islands största städer. Många av landets mest populära sevärdheter ligger nära Route 1 på de södra delarna av ön.

Nationalparken Thingvellir på Island

Följ vägarna genom de fantastiskt vackra landskapen i nationalparken Thingvellir.

Geyser, Strokkur, Island

Strokkur är en mycket aktiv gejser med utbrott ungefär var femte minut. Då kastar den kokande vatten 20 meter upp i luften. Strax intill ligger Islands mest kända gejser Geysir, men där är låg aktivitet med många år mellan utbrotten.

Gullfoss är ett av Islands mäktigaste vattenfall. Det består egentligen av två fall, först 11 meter och sedan ytterligare 22 meter ned i en djup ravin. Strokkur, Gullfoss och Thingvellir ligger i den så kallade Golden circle, en ca 30 mil lång och mycket populär dagsutflykt från Reykjavik. Räkna med att det är mycket folk vid de här platserna.

Islandshäst

Island är speciellt på många sätt och det gäller även hästarna. Islandshästen är en tålig ras som klarar väder och vind i det tuffa klimatet.

Islandshästar

Islandshästarna lever till stora delar i ett halvvilt tillstånd i flockar. Att rida islandshäst är mycket populärt bland turisterna på ön.

Flygplansvraket, Solheimasandur

Kraschat flygplan, Island

Den störtade DC3:an har blivit ett av Islands största turistmål. Flygplansvraket ligger på stranden vid Solheimasandur, inte långt från ringleden på södra Island. Vägen dit har stängts av för biltrafik, promenaden tar cirka 45 minuter (enkel väg) genom det svarta, vidsträckta stenlandskapet.

DC3 flygplan, Island

DC:3an syns på väldigt många bilder från Island. Inte så konstigt, det ser ganska coolt ut där det ligger nära stranden i det enorma öde landskapet av svart grus. Det amerikanska militärflygplanet nödlandade 1973 när det fick slut på bränsle. Som tur var överlevde alla i besättningen.

Berg, glaciär, Solheimasandur

Vid Solheimasandur ser man bergmassiven som sträcker sig in mot centrala Island. En glaciär breder ut sig ovanpå. Inte långt härifrån ligger vulkanen Eyjafjallajökull, vars utbrott stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa under några veckor 2010.

Vik

Fyren, Dyrholaey, Island

Högst uppe på den över 100 meter höga klippan vid Dyrholaey ligger den här fyren med fantastisk utsikt över landskapet på södra Island.

Utsikt från Dyrholaey över Kirkjufjara och Reynisfjara på Island

Kirkjufjara, en milslång, svart lavastrand vid Dyrholaey nära Vik på Islands sydspets.

Reynisfjara svart strand på Island

Nordatlantens kalla vågor piskar mot den svarta stranden Reynisfjara, nära Vik. En av många platser på Island som varit inspelningsplats i populära tv-serien Game of Thrones. Vid horisonten syns klipporna vid Dyrholaey. Tittar du noga skymtar du öven fyren som en liten prick.

Varning! Var mycket försiktig om du besöker Reynisfjara eller Kirkjufjara. Det är livsfarliga stränder. Oberäkneliga så kallade sneaker waves kommer plötsligt och bär på mycket starka underströmmar. Flera oförsiktiga turister har dött här, trots att de trott att de varit på säkert avstånd från vågorna långt upp på stranden. Det kan räcka med att du hamnar i knädjupt vatten för att du ska slås omkull och dras med ut i havet. Vänd aldrig ens ryggen åt havet här, håll inte på med mobilen etc. Ta dessa ord på allvar och läs mer här om du vill övertygas.

Jökulsarlon

Glaciärsjön Jökulsarlon

Isblocken från Islands största glaciärsjö flyter ut i havet vid Jökulsarlon.

Is på svart lavastrand vid Jökulsarlon, Island

En del av isblocken som når havet spolas upp på den svarta lavastranden, som fått det passande namnet Diamond beach.

Landmannalaugar

Roadtrip i Landmannalaugar, Island

Nationalparken Landmannalaugar på det isländska höglandet bjuder på landskap som är out-of-the-world vackra. Se till att ha en fyrhjulsdriven bil om du inte vill riskera att fastna i något av de många vattendrag som passeras.

Camping, Landmannalaugar

Vill du komma riktigt nära den isländska naturen så ska du campa i Landmannalaugar. Det gäller att ha ett tält som står pall för stark vind och mängder av regn. Vill du ha det torrare, varmare och bekvämare kan du hyra sovplats i sovsal i lodgen som ligger intill.

Bo i lodge i Landmannalaugar

Vid lodgen och campingen finns också duschar med termiskt uppvärmt vatten. Du betalar genom att köpa ett armband som ger tillträde till faciliteterna. Och vill du uppleva det här så kan det vara läge att skynda på… det finns planer på att flytta både camping och lodger bort från området för att skydda de varma källorna.

Varma källor i Landmannalaugar

Efter några timmars hike i Landmannalaugar finns det inget skönare än att sjunka ner i de varma källorna vid lodgen. En lång spång leder fram till badbryggan där man hoppar i. En bäck med hett termiskt vatten möter en bäck med kallt vatten. Det gäller att hitta en position där det varma och kalla blandas lagom mycket, så kan man bada tills solen gått ner. En stjärnklar natt kan man med lite tur ligga på rygg i vattnet och titta upp på norrskenet som dansar på himlen.

Glaciärvandring

Glaciär, Island

Glaciärerna på Island krymper, precis som på de allra flesta håll i världen.

Boka biljetter, aktiviteter och rundturer på Island [Annons]

Glaciärhike på Island

Gillar du natur och äventyr så ska du absolut gå på hike på någon av Islands glaciärer. Glaciärerna på Island är lättillgängliga, så det är oftast en ganska kort vandring innan man når isen.

Glaciärhike på Island

Vandring på Solheimajökull. Det finns många certifierade guider som arrangerar glaciärturer. Gör det absolut inte på egen hand, det är förenat med livsfara.

Glaciärvandring på Solheimajokull Island

Solheimajökull är en av många glaciärer på södra Island. Drygt 10 procent av landets yta är konstant täckt av snö och is. En stark kontrast till öns eldiga inre.

Route 1, ringled Island

Skymning på Route 1. Dra på Sigur Ros eller Björk på stereon och känn hur hela du fylls av isländsk magi. Resan går mot Keflaviks flygplats, men en sak är säker. Vi ses igen, Island!

Karta Island

Island

Ligger: Nordatlanten
Huvudstad: Reykjavik
Lokal tid: Sverige - 2 tim
Valuta: Isländska kronor
Yta: 103.000 km² (ca 1/4 av Sverige)
Invånare: ca 340.000
Språk: Isländska
Nationaldag: 17 juni
Flygtid från Sverige: ca 3 tim
Mer om Island
Hitta bra & billigt boende i Island
Guide to Iceland
Iceland Guide
Keflaviks internationella flygplats
Lonely Planet om Island
Vägtrafikinfo för de isländska vägarna