Roadtrip till flygplansvrak, Island

Allt är svindyrt. Det regnar och blåser något oerhört. Vattnet luktar skit. Men sluta inte läsa här… när du upplevt Islands magiska landskap och säregna livsstil är du fast. Soldyrkaren gör rätt i att välja ett annat resmål. Men tycker du om att bada så är Island, paradoxalt nog, ett paradis.

Trots det karga klimatet badar islänningarna likt få andra europeiska folk. Ur jordens inre flödar kokhett vatten som ger värme åt bäckar, floder och sjöar. Det är inte bara i världskända Blå Lagunen som man kan ligga i 38-gradigt vatten och sticka upp näsan i den friska atlantluften – badställen finns nästan överallt. I huvudstaden Reykjavik finns fler badhus än i någon annan europeisk storstad och alla är geotermiskt uppvärmda.

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser som du ser bilder från här.

Route 1, Islands huvudväg

Route 1, den så kallade ringvägen, går runt hela Island. Den binder samman flera av Islands största städer, och många av landets mest populära sevärdheter ligger nära Route 1.

Route 1, ringled Island

Magisk skymning vid Route 1. Totalt är vägen drygt 130 mil lång.

Islandshäst

Island är speciellt på många sätt och det gäller även hästarna, med den egna rasen Islandshäst. Det är en tålig ras som klarar väder och vind i det tuffa klimatet.

Islandshästar

Islandshästarna lever till stora delar i ett halvvilt tillstånd i flockar. Att rida islandshäst är mycket populärt bland turisterna på ön.

Kraschat flygplan, Island

Den störtade DC3:an har blivit ett av Islands största turistmål. Flygplansvraket ligger på stranden vid Solheimasandur, inte långt från ringleden på södra Island. Vägen dit har stängts av för biltrafik, promenaden tar cirka 45 minuter (enkel väg) genom det svarta, vidsträckta stenlandskapet.

DC3 flygplan, Island

DC:3an syns på väldigt många bilder från Island. Inte så konstigt, det ser ganska coolt ut där det ligger nära stranden i det enorma öde landskapet av svart grus. Det amerikanska militärflygplanet nödlandade 1973 när det fick slut på bränsle. Som tur var överlevde alla i besättningen.

Berg, glaciär, Solheimasandur

Vid Solheimasandur ser man bergmassiven som sträcker sig in mot centrala Island. En glaciär breder ut sig ovanpå. Inte långt härifrån ligger vulkanen Eyjafjallajökull, vars utbrott stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa under några veckor 2010.

Fyren, Dyrholaey, Island

Högst uppe på den över 100 meter höga klippan vid Dyhorlay ligger den här fyren med fantastisk utsikt över landskapet på södra Island.
Utsikt vid Vik, Island

Milslånga, svarta lavastränder vid Vik på Islands sydspets.

Lavastrand, Vik, Island

Nordatlantens kalla vågor piskar mot de svarta stränderna. Man får lust att hoppa ur skorna och vada ut för att ta in ännu mer av naturens krafter, men starka strömmar och bränningar gör det livsfarligt att bada här.

Glaciärsjön Jökulsarlon

Isblocken från Islands största glaciärsjö flyter ut i havet vid Jökulsarlon.

Följ vägarna genom de fantastiskt vackra landskapen i nationalparken Thingvellir.

Roadtrip i Landmannalaugar, Island

Landmannalaugar på centrala Island bjuder på landskap som är out-of-the-world vackra. Se till att ha en fyrhjulsdriven bil om du inte vill riskera att fastna i något av de många vattendrag som passeras.

Camping, Landmannalaugar

Vill du komma riktigt nära den isländska naturen så ska du campa i Landmannalaugar. Det gäller att ha ett tält som står pall för stark vind och mängder av regn. Vill du ha det torrare, varmare och bekvämare kan du hyra sovplats i sovsal i lodgen som ligger intill.

Bo i lodge i Landmannalaugar

Vid lodgen och campingen finns också duschar med termiskt uppvärmt vatten. Du betalar genom att köpa ett armband som ger tillträde till faciliteterna. Och vill du uppleva det här så kan det vara läge att skynda på… det finns planer på att flytta både camping och lodger bort från området för att skydda de varma källorna.

Varma källor i Landmannalaugar

Efter några timmars hike i Landmannalaugar finns det inget skönare än att sjunka ner i de varma källorna vid lodgen. En lång spång leder fram till badbryggan där man hoppar i. En bäck med hett termiskt vatten möter en bäck med kallt vatten. Det gäller att hitta en position där det varma och kalla blandas lagom mycket, så kan man bada tills solen gått ner. Har man tur och det är stjärnklart kan man även se norrsken.

Glaciär, Island

Glaciärerna på Island krymper, precis som på de allra flesta håll i världen.
Hallgrimskirkja, Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad, belägen strax nedanför norra polcirkeln. Drygt 120 000 personer bor i denna lilla storstad. Det mäktiga tornet på Hallgrimskirkja syns över hela centrala staden och är ett bra riktmärke när man ska orientera sig.

Leif Ericsson, Hallgrimskirkja, Reykjavik

Hallgrimskirkja är Islands näst högsta byggnad, 73,5 meter hög. Besökare är välkomna i kyrkan och man kan åka/gå upp i tornet för att se utsikten. Framför kyrkan står sjöfararen Leif Ericsson staty. Ericsson var troligen den förste europé som landsteg i Nordamerika, många hundra år före Columbus.

Harpa, konserthus, operahus, Reykjavik

Näst efter Hallgrimskirkja är nog konsert- och operahuset Harpa den mest kända byggnaden i Reykjavik. Det ligger precis vid hamnen och man kan sätta sig i den vackra foajén på bottenvåningen och titta på fiskebåtarna utanför fönstret.

Harpa, operahus, Reykjavik

Harpa sticker ut med sin fasad som består av 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färger. Det var ett mycket omdiskuterat bygge under de ekonomiska krisåren på Island, men färdigställdes trots allt 2011.

Valsafari, Island

Vill du passa på att se havens mäktigaste djur, valen, under ditt besök på Island så utgår turer dagligen från Reykjavik. Om vädret tillåter, vill säga…

Restauranger, Reykjavik

Det finns många bra restauranger i Reykjavik och fisk och skaldjur är såklart en av specialiteterna, liksom lamm i alla dess former. Men var beredd på att prisläget är mycket högt.

Färgglada hus i Reykjavik

Många av husen i Reykjavik är målade i starka färger.

Graffiti, Reykjavik

Street art och graffiti är också ett vanligt inslag på gatorna i de centrala delarna av den isländska huvudstaden.

Butiker, Reykjavik

Det finns gott om små butiker i Reykjavik som säljer inredning och hantverk, men precis som på restaurangerna så är priserna höga med svenska mått mätt.

Turister, Reykjavik, Island

De senaste årens turistboom sätter sina spår på Island. I Reykjavik kan stora horder av turister, nästan alla med kamera, ses dra runt. Som här vid Hallgrimskirkja. Även vid vattenfall och andra sevärdheter på Island är trycket från turismen stort. Så stort att myndigheterna nu pratar om en turistskatt för att göra det ännu dyrare att besöka Island, och därmed minska trycket.

Blå lagunen, Island

Ett dopp i Blå Lagunen är en fantastisk upplevelse och nästan ett måste för alla som besöker Island. Det märks också på skarorna av besökare till denna naturliga pool med 38-gradigt vatten. Det är i dag närmast ett måste att förboka besöket i Bå Lagunen flera dagar i förväg för att få plats.

Geyser, Stokkur, Island

Strokkur är en mycket aktiv gejser med utbrott ungefär var femte minut. Då kastar den kokande vatten 20 meter upp i luften. Strax intill ligger Islands mest kända gejser Geysir, men där är utbrotten sällsynta.

Gullfoss är ett av Islands mäktigaste vattenfall. Det består egentligen av två fall, först 11 meter och sedan ytterligare 22 meter ned i en djup ravin.

Glaciärhike på Island

Gillar du natur och äventyr så ska du absolut gå på hike på någon av Islands glaciärer. Men gör det absolut inte på egen hand, det kan vara förenat med livsfara. Det finns många auktoriserade firmor som arrangerar glaciärturer. Glaciärerna på Island är lättillgängliga, så det är oftast en ganska kort vandring innan man når isen.

Glaciärhike på Island

Drygt 10 procent av Islands yta är konstant täck av snö och is. Glaciärerna står i stark kontrast till öns eldiga inre.

Karta Island

Island

Ligger: Nordatlanten
Lokal tid just nu: 00:55 ( -1 tim)
Valuta: Isländska kronor
Invånare: ca 340.000
Språk: Isländska
Flygtid från Sverige: ca 3 tim