Mobiltelefon utomlands

Att ta med sin mobiltelefon utomlands är idag nästan lika självklart som att ta med passet. Inom EU och Norge, Island och Lichtenstein kan du numera använda din mobiltelefon precis som hemma, utan extra avgifter. Men se upp om du befinner dig utanför dessa länder, om du vill undvika en tråkig överraskning när räkningen kommer.

Att använda sin smartphone och mobiltelefon utomlands kallas för roaming. Det innebär att du kopplas upp mot en annan operatörs nät i landet där du befinner dig. De flesta telefoner är inställda på att automatiskt söka upp ett nät när du befinner dig i utlandet. Ofta får du också ett välkomst-sms från den utländska mobiloperatören. Om din mobil är inställd på manuell sökning får du själv ge dig in i menyerna och leta upp ett nät.

Inom EU är priserna för surf och samtal samma som i Sverige

Befinner du dig inom EU så är priserna för att ringa, använda sms och datatrafik numera samma som hemma i Sverige. Detta gäller även i Norge, Island och Lichtenstein. Du kan med andra ord fortsätta att hänga med i nyheter, sociala medier med mera precis som hemma.

Om du däremot befinner dig utanför EU eller ovan nämnda områden så lägger operatörerna på extra avgifter som kan svida ordentligt när räkningen kommer. Det finns undantag från detta, vissa operatörer har samma priser som i Sverige även i en del andra länder än de som nämnts ovan. Kolla med din operatör.

Ska roaming vara på eller av?

Vill du inte riskera att råka ut för oförutsedda utgifter så ska du slå av roamingen i din telefon. Det gör du i inställningarna i din mobil. Att ringa och ta emot sms fungerar fortfarande, men för att använda datatrafik måste du då vara ansluten till ett wifi-nät.

Så här ringer du med din mobiltelefon utomlands

Om du vill ringa inom det land där du befinner dig så slår du bara riktnummer och telefonnummer precis som vanligt, även om du ringer från en mobil med svenskt abonnemang.

• Ska du ringa en kompis mobil, och kompisen befinner sig i samma land som du, slå +46 och sedan mobilnumret.

Vill du ringa till ett annat land, till exempel hem till Sverige, så måste du först slå landsnumret. Sveriges landsnummer är +46. Plustecknet står för 00, alltså 0046. I vissa länder är Sveriges landsnummer 00946 eller 09946, men genom att slå +46 slipper du hålla reda på de första siffrorna. Sedan ska du hoppa över första nollan i det svenska riktnumret.

Exempel: för att ringa till Sverige, tel 08-12 34 56 så slår du alltså in följande:
+46 8 123456.

Om du ringer från en fast telefon utan plustecken så är det i första hand 0046 som gäller, i sällsynta fall 00946 eller 09946.