Sheikh Zayed mosken i Abu Dhabi

Abu Dhabi är en av arabvärldens stora metropoler och blir också allt mer populärt som resmål. Långa vita stränder, lyxig shopping och i stort sett garanterad sol och värme utlovas.

Abu Dhabi är det största av de sju emirat som bildar landet Förenade Arabemiraten. Det är också landets huvudstad. Staden har genomgått en explosionsartad utveckling de senaste åren. Skyskraporna har skjutit upp som svampar ur jorden, eller rättare sagt sanden. En kapplöpning med det mest kända emiratet, Dubai, som ligger cirka två timmars bilresa bort, har också bidragit till Abu Dhabis snabba utveckling.

Abu Dhabi känns som en betydligt lugnare stad än Dubai. Det är inte lika mycket folk i rörelse och inte lika mycket turister och sevärdheter. Jämfört med Dubai har man också en lite strängare syn på hur islams sharialagar efterlevs.

Strandpromenad, corniche, Abu Dhabi

Mitt i centrala Abu Dhabi ligger cornichen, den 8 kilometer långa strandpromenaden, som går längs med den lika långa och mycket välskötta stranden.

Strand i centrala Abu Dhabi

Större delen av den långa stranden är öppen för alla, open beach, men delar av den tillhör hotell och är bara tillgänglig för deras gäster (eller betalande besökare). Just den här dagen var det invasion av maneter och inte så många badande.

Cornichen, strandpromenaden i Abu Dhabi

Cornichen i Abu Dhabi, mitt på dagen en arbetsdag är det inte så mycket människor i rörelse här.

Utsikt över Abu Dhabi

Utsikt över centrala delarna av Abu Dhabi.

Sheikh Zayed-Moskén

Entré, Sheikh Zayed Moskén

Utöver sol, bad och shopping lockar Abu Dhabi med sevärdheter som Formel 1-banan och nöjesparkerna Ferrari World och Yas Island. Och inte minst Förenade Arabemiratens mest populära sevärdhet, Sheikh Zayed-Moskén, som du ser på bilden ovan.

Sheikh Zayed-moskén i Abu Dhabi

Den påkostade moskén är byggd i vit marmor med utsmyckningar i äkta guld och andra exklusiva material. Den byggdes under tio års tid och stod klar 2007.

På den enorma innergården av plattor i vit marmor finns plats för över 40.000 personer under bön. Ytan städas dagligen för att behålla sin finish.
Sheikh Zayed Moskén Abu Dhabi

Moskén är öppen för alla besökare, oavsett religiös tillhörighet. Kvinnliga besökare måste täcka ben, armar och hår. Män ska täcka ben och axlar. Plagg för att täcka kroppen finns att låna efter den obligatoriska säkerhetskontrollen. Skorna ställer man i skoställen precis utanför entrén.

Det har inte sparats på något när den här moskén byggdes, varken på in- eller utsidan. Den här bilden är fotograferad precis innanför entrén till stora bönehallen.

Sheikh Zayed, moskén är öppen för alla

Golvmattan i moskéns stora bönehall väger 35 ton och består av 2,3 miljarder (!) knutar. Omkring 1200 personer jobbade med mattan i två år. Det är den största mattan i världen, allt enligt Wikipedia.

Bönhall, Sheikh Zayed Moskén

Taket i en av domerna i den stora bönhallen. Ljuskronan är en av sju kronor som är utsmyckade med bland annat swarovski-kristaller.

Minaret, Sheikh Zayed Moske

Det finns fyra minareter, 107 meter höga.

Exteriör, Sheikh Zayed Moskén, Abu Dhabi

På utsidan av moskén finns stora blå vattenspeglar som står i kontrast till den vita marmorexteriören.

Sheikh Zayed-moskén, Abu Dhabi

Sheikh Zayed-moskén, Abu Dhabi

Boka aktiviteter och rundturer [Annons]

Abu Dhabi skyline

Abu Dhabi ligger på ett antal öar som förbinds av broar. Staden har cirka 1,1 miljoner invånare, vilket är knappt hälften av Förenade Arabemiratens största stad, Dubai.

Corniche Beach, Abu Dhabi

Ta en härlig promenad längs Corniche beach när solen börjar sjunka ner mot horisonten. I bakgrunden syns udden där bland annat Marina Mall ligger och Heritage village ligger.

Abu Dhabi strand

Corniche beach, Abu Dhabi

Corniche, strandpromenad Abu Dhabi

På lediga dagar och kvällar är det ett myller av människor på cornichen, den centralt belägna strandpromenaden.

Restaurang på strandpromenaden i Abu Dhabi

Längs med cornichen finns flera restauranger och kaféer.

Karta över Abu Dhabi

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser som du ser bilder från. Vi reste från Al Ghubaiba Bus Station i Dubai till Abu Dhabi. Resan tar cirka 2,5 timmar. Bussen gör även ett stopp vid IBN Battuta Metro Station i södra änden av Dubai. Du kan åka på samma Nol-kort som används i metron och på bussar i Dubai.

Karta Abu Dhabi

Abu Dhabi

Ligger: Emirat och huvudstad i Förenade Arabemiraten, UAE. Ligger ca 15 mil från Dubai.
Nationaldag: 2 december
Lokal tid: Sverige + 3 timmar
Valuta: Dirhams, AED
Invånare: ca 1,1 miljoner
Språk: Arabiska, engelska
Flygtid från Sverige: ca 7 tim
Mer om Abu Dhabi
Hitta bra & billigt boende i Abu Dhabi
Visit Abu Dhabi
Busstider Dubai-Abu Dhabi
Insider-tips om Abu Dhabi (från CNN)
Abu Dhabi Airport
Yas Island
0
knutar består golvmattan i Sheik Zayed-moskén av. 1200 personer jobbade med den 35 ton tunga mattan i två år.