Vattenfall på Island

Islands mäktiga natur lockar besökare från hela världen. Inte minst vattenfallen, som många vill se. Det finns så många vattenfall på Island att alla inte ens har namn. Häng med här så får du se tre av de största och mest kända och en lite mindre känd pärla.

Gullfoss

Gullfoss, Islands mest kända vattenfall

Gullfoss ligger i en ravin där floden Hvita flyter fram och faller i två etapper. Det första fallet är 11 meter högt och det andra faller 22 meter ner i den djupa ravinen, som sträcker sig 2,5 kilometer.

Gullfoss, Island

Gullfoss är kanske det mest besökta av alla vattenfall på Island. Det är en av sevärdheterna i The Golden Circle (Gyllene cirkeln), en populär dagsutflykt i de sydvästra delarna av landet, som trafikeras av många turistbussar från Reykjavik.

Skogafoss

Skogafoss, Island

Mäktiga Skogafoss är som hämtat ur sagornas värld. Fallet ligger lättillgängligt på södra Island, nära Route 1. Det går att gå ända fram till foten av fallet, men du behöver ordentliga regnkläder om du inte vill bli genomblöt av all ”vattenspray” i luften.

Mäktiga vattenfallet Skogafoss

Skogafoss kastar sig ut som en mäktig slöja från 60 meters höjd och är 25 meter brett.

Utsikt från Skogafoss

Det finns en stig och trappor som leder upp till toppen av fallet. Den som går hela vägen upp belönas med den här utsikten. Det är ca 5 kilometer till kustlinjen, som skymtar vid horisonten.

Haifoss

Haifoss, Islands tredje största vattenfall

122 meter höga Haifoss är Islands tredje högsta vattenfall.

Mäktiga vattenfallet Haifoss på Island

Haifoss består av glaciärvatten från floden Fossa och ligger inte långt från vulkanen Hekla. Vägen till Haifoss är bitvis dålig så en fyrhjulsdriven bil rekommenderas.

Bruarfoss

Bruarfoss, vattenfall på Island

Med isländska mått mätt är Bruarfoss ganska litet, men det är ett mycket vackert vattenfall.

Bro vid Bruarfoss på Island

Bruarfoss betyder ”vattenfallet vid bron” och ja, just det.

Bruarfoss, vattenfall på Island

Det är inte lika många turister som hittar till Bruarfoss som till de stora, mest populära fallen. För den som är intresserad av att fotografera är det därför mycket enklare här, om man vill undvika att få massor av folk i bild. UPDATE: Tydligen var det ändå för många som besökte Bruarfoss, för nu har vägen till fallet, som går på privat mark, stängts. Anledningen ska bland annat vara nedskräpning. Mycket tråkigt.

Karta – här hittar du vattenfallen

Karta Island

Fler vattenfall på Island

Island har massor av stora vattenfall, här är några till att besöka om du är intressead:

Guide to Iceland