Barcelona

Barcelona är en av Europas mest populära weekendstäder.  Sol och bad, fotboll, uteserveringar, shopping och sevärdheter som Park Guell, Sagrada Familia och Picassomuseet lockar turister från hela världen. Men över 8 miljoner besökare varje år sätter sina spår.

I takt med att strömmen av turister ökat, har Barcelonas invånare tröttnat. Många tycker att antalet turister borde begränsas. Så har exempelvis gjorts i Gaudis populära Park Guell, där det numera tas inträde till de tidigare fria delarna av parken och bara ett visst antal besökare per dag tillåts.

Samtidigt som turismen tär på tålamodet och nöter på stadens sevärdheter, så är den en blomstrande och mycket viktig näring för den katalanska huvudstadens hotell, restauranger och andra näringsidkare. Ett svårt motsatsförhållande.

Mot bakgrund av ovanstående är det på sin plats att visa lite extra ödmjukhet och respekt för stadens invånare när man tar för sig av allt som Barcelona har att erbjuda. För det här är verkligen en fantastisk stad som man kan åka tillbaka till gång på gång.

Placa de Catalunya, torg i centrum av Barcelona

Placa de Catalunya är ett stort torg mitt i centrum. Från torget utgår paradgatan La Rambla och flera av Barcelonas största affärsgator.

Barcelonas paradgata La Rambla

Paradgatan La Rambla, eller Ramblan som den kallas, kantas av butiker, uteserveringar och restauranger. Det är alltid ett myller av människor varav en hög andel är turister.

Tapas, restaurang, Barcelona.

Vik av från La Rambla och in i gränderna, exempelvis i Barre Gothic där den här bilden är tagen. Där finns många mysiga restauranger som inte är riktigt lika turistanpassade. Ofta betyder det bättre, mer genuin mat till något lägre priser.

saluhall-la-ramblaSaluhall på La Rambla.

Barri Gothic, Barcelonas gamla stadsdelar

De gotiska kvarteren, Barri Gothic, var Barcelonas gamla centrum. Idag är det här stadens svar på gamla stan, med mängder av turister i de trånga gränderna. Sent på kvällen tar festande ungdomar stor plats i området.

Populära badstranden Barceloneta i centrala Barcelona

I området Barceloneta finns en av de mest populära stränderna. Stranden ligger på gångavstånd från centrum. Barcelona har totalt cirka 5 kilometer strand mot det inbjudande Medelhavet.

Hamnen, Barcelona

Hamnen Port Vell tar vid där paradgatan La Rambla slutar. Där finns caféer, restauranger och såklart många extremt lyxiga båtar att titta på. I hamnområdet ligger även Barcelonas akvarium.

Park Guell

Park Guell, Barcelona

Parken Park Guell ritades av Antoni Gaudi i början av 1900-talet. Sedan 1984 är den ett av Unescos världsarv. I bakgrunden syns trappan som leder upp till Gaudis saluhall.

Park Guell, Barcelona

Om du tänker besöka Park Guell så tänk på att fixa biljetter i god tid. Numera släpps bara ett begränsat antal besökare in i parken varje dag. Begränsningarna har införts för att minska slitaget, trycket från besökarna var tidigare för stort.

Utsikt över Barcelona från Park Guell

Från de övre delarna av den högt belägna parken har man fin utsikt över Barcelona.

La Sagrada Familia

Sagrada Familia byggs fortfarande i Barcelona

Sagrada Familia är ett av arkitekten Antoni Gaudis mest berömda verk. Märkligt nog är den 170 meter höga basilikan fortfarande en stor byggarbetsplats, trots att bygget påbörjades redan 1882 (!). Ingen vet ännu riktigt när den kommer att vara färdigbyggd, många delar, bland annat huvudfasaden, har inte ens påbörjats ännu.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia är en av de mest populära sevärdheterna, så räkna med att det är mycket folk i rörelse.

Camp Nou

Camp Nou, Barcelona

FC Barcelona har under flera decennier varit ett av världens bästa fotbollslag. Här spelar stjärnor som Leo Messi och Andres Iniesta. Hemmaarenan Camp Nou är Europas största fotbollsstadion, med plats för 99.500 åskådare. Även när det inte är match kan man åka ut till den mäktiga arenan och gå en guidad tur….

Köp Messi-tröja i FC Barcelonas butik

…eller shoppa i den gigantiska FC Barcelona-butiken, som ligger precis intill Camp Nou. Tre våningar stor med enbart FC Barcelona-prylar i alla upptänkliga former. Klubben har även flera andra butiker i de centrala delarna av staden.

Karta över Barcelona

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser i Barcelona som du ser bilder från här.

Karta Barcelona

Barcelona

Ligger: Huvudstad i Katalonien, i nordöstra Spanien
Lokal tid just nu: Som i Sverige
Valuta: Euro
Folkmängd: 1,8 miljoner (Spaniens näst största stad)
Språk: Spanska, katalanska
Flygtid från Sverige: ca 3 tim
Visum: Behövs ej
Mer om Barcelona
Hitta bra & billigt boende i Barcelona
Visit Barcelona
Barcelonas officiella webbsajt
Barcelona Tourist Guide
Lonely Planet om Barcelona
Park Guell