Koh Lipe, Thailand

Äntligen tystnar de vrålande motorerna. Båten glider mot stranden i det kristallklara vattnet. Vi vadar de sista metrarna upp på land och känner redan det som alla talar om. På Koh Lipe härskar stillheten.

Denna artikel är från 2009, mycket har hänt på Koh Lipe sedan dess så vi kan inte garantera att all information fortfarande är aktuell.

Lipe är en av 50-talet öar i Tarutao Marine Park och omges liksom de intilliggande öarna av korallrev. Dykning och snorkling är två givna aktiviteter här, många åker till de fina reven runt intilliggande öarna Koh Rawi och Koh Dong. Ska man resa till Lipe är bästa tiden från början av december till mars. 

Att komma dit under monsunsäsongen är inte att rekommendera. Det intygade paret från Schweiz som vi mötte på båten. Frun hade tillbringat tre outhärdligt tråkiga veckor där med bara regn, regn, regn utan uppehåll. Tills maken kom med solen…

Backpackerfavoriten Koh Lipe

Stranden är så bländande vit att det gör ont i ögonen. Den omisskännliga raden med longtailbåtar talar om att vi har kommit till Thailand. Vi har rest från Langkawi i Malaysia. Två riktigt jobbiga timmar. Monsunens sista starka vindar för säsongen har fört en hård kamp med tidvattnet och drivit upp vågor som gör ont att skutta över med speedboat i 30-40 knop.

Speedboat från Langkawi till Koh Lipe

Här på Pattaya-stranden är havet lugnt. Sista metrarna i land får man vada.

Passkontroll, Koh Lipe

Koh Lipe ligger alldeles intill gränsen till Malaysia. Reser man därifrån får man inte missa att registrera sig i passkontrollen, som ligger på Pattaya-stranden.

Pattaya Beach, Koh Lipe

Solen torkar snabbt våra våta kläder och den tuffa resan glöms snart. Paradisö är första intrycket. Ett slitet uttryck, men här känns det helt rätt. Koh Lipe är vackert och lite svårtillgängligt, långt bortom charterstråken, något som gjort ön till en stor favorit bland backpackers.

Pattaya Beach, Koh Lipe

Hotellpersonal är på väg för att hämta varor på Pattaya Beach, som är den största stranden på Koh Lipe.

Båttransport, Koh Lipe

Hotell, restauranger och butiker får alla sina varor med båt. Det är endas sättet att transportera dem till Koh Lipe.

Strandbar, Koh Lipe

Good Morning Monkey Bar har allt som behövs för en lyckad semester…

Click edit button to change this text.

Pattaya beach, Koh Lipe

Utmed stranden Pattaya ligger små bungalows och restauranger. Mitt på ön finns några få bodar där man kan köpa det allra nödvändigaste. Lipe är för den som söker det enkla, lugna livet. Söker man något annat ska man inte åka hit. Det känns verkligen precis så vilt, avlägset och stilla som man önskar.

Sand mellan tårna

Vattnet är kristallklart och sanden fin som vetemjöl.

Storfiskare, Koh Lipe

Strandens storfiskare.

Massage Koh Lipe

Massagehyddor finns på flera ställen längs stranden.

Grillade kycklingspett

Den thailändska maten är extra god utomhus. Eller vad sägs om grillade kycklingspett direkt på stranden.

Koh lIpe

Det finns inga vägar, inga bilar. Några upptrampade jordstigar leder fram över ön, ibland knappt ens det. El finns inte alla tider på dygnet.

Bilfritt, Koh Lipe

Det finns ingen biltrafik på Koh Lipe. Transportmedlen längs öns småvägar är istället vespor eller mopeder.

Tsunamivarning, Koh Lipe

Informationsskyltar talar om hur man ska bete sig och vart man ska ta vägen vid en tsunami-varning.

Bakom Lipes idylliska fasad lurar kommersiella krafter. Turistnäringen har fått fäste och utvecklingen går fort. Det byggs både här och där och det är gott om turister på ön. Det som bromsar är geografin. Det är långt till närmaste flygplats och ön är för liten för att bygga en på. Det finns inget annat sätt att ta sig dit än med båt, allra närmast från just Langkawi i Malaysia eller Pak Bara i provinsen Satun.

Karta Koh Lipe

Koh Lipe

Ligger:I nationalparken Tarutao i södra Thailand
Tidsskillnad: +6 tim
Valuta: Baht
Invånare: ca 800
Språk: Thailändska
Flygtid från Sverige: Närmsta flygplats ligger på Langkawi i Malaysia, ca 11 timmars resa. Från Langkawi åker man båt till Koh Lipe, ca 2 timmar.
Mer om Koh Lipe
Hitta bra & billigt boende i Koh Lipe Engelsk guide till Koh Lipe
Vagabond - reportage från Koh Lipe