Grand Place, Bryssel

Bryssel är hela Europas huvudstad, ändå är det en stad som många inte vet så mycket om. Brysselborna älskar musslor och pommes frites och tar sin öl på stort allvar. En del sevärdheter har de också att locka med.

Grand-Place, torg i Bryssel

Bryssel stora torg, Grand-Place, ligger mitt i hjärtat staden och kantas av pampiga byggnader från sen medeltid. I kvarteren runt torget finns gott om uteserveringar och restauranger.

Grand-Place, belysning, Bryssel

Grand-Place och byggnaderna runt omkring är med på Unescos världsarvslista. Här skimrar byggnaderna i alla regnbågens färger under Pride-veckan.

Bryssel, centrum

I kvarteren runt GrandPlace är det mycket liv och rörelse.

Galeries Royales Saint Hubert, Bryssel

Är du på jakt efter lyx och flärd så ska du gå till gallerian Galeries Royales Saint Hubert, som har många exklusiva butiker, caféer och restauranger.

Atomium

Atomium, Bryssel, Belgien

Atomium har blivit en symbol för Bryssel. Jätteatomen är 102 meter hög och byggdes till Världsutställningen 1958.

Entrén till Atomium. I de nio sfärerna finns utställningshallar, restaurang och en utsiktsplattform. De förbinds av trappor och en hiss i rören som håller dem samman.

Utställningar i Atomium

Flera av Atomiums sfärer är utställningshallar. Här pågår utställningen Orange dreams med möbler och inredning av plast från 60-70-talen.

Atomium, Bryssel

Rulltrappa i ett av rören i Atomium.

Öl, musslor och pommes frites

Öl från Belgien

Det sägs att öl är för belgaren vad vin är för fransmannen. I Belgien produceras över 1000 olika sorters öl i många olika stilar.

Musslor med Pommes Frites, Bryssel

Moules Frites, musslor kokta i vin, grädde och vitlök, serverade med pommes frites, är Belgiens nationalrätt. Det finns på menyn på de flesta restauranger som serverar belgisk mat.

Boka biljetter, aktiviteter och rundturer [Annons]

Parken Jardin du Mont des Arts i Bryssel

Parken Jardin du Mont des Arts ligger mitt i Bryssel och är ett populärt ställe för en picknick eller lunch utomhus. Härifrån har man också utsikt över centrala delarna av staden.

Festival i Bryssel

Uppvisning i Jardin du Mont des Arts, Bryssel

Jardin du Mont des Arts, Bryssel

Jardin du Mont des Arts, Bryssel

Centralstationen, Bryssel

Centralstationen i Bryssel

EU-kommissionen, Bryssel

EU-kommissionens högkvarter, en välbekant fasad för alla som hänger med i nyhetsrapporteringen. Kommissionen består av en person från varje medlemsland och bildar en slags regering inom EU. Utöver kommissionärerna jobbar cirka 3000 tjänstemän i byggnaden.

Cinquantenaire, Bryssel, Belgien

Inte så långt från EU-kommissionen hittar man den här triumfbågen i parken Cinquantenaire. I sidopaviljongerna finns bland annat bilmuseet Autoworld och Belgiens kungliga militära museum.

Karta över Bryssel

De röda markeringarna på kartan visar en del av de platser du ser bilder från här.

Karta Bryssel

Bryssel

Ligger: Belgien
Lokal tid just nu: Som Sverige
Valuta: Euro
Invånare: ca 1 miljon med förorter
Språk: franska, nederländska 
Flygtid från Sverige: ca 1,5 tim
Mer om Bryssel
Hitta bra & billigt boende i Bryssel
Atomium
Bryssel City Guide (The Guardian)
Visit Brussels