Kontanter eller betalkort i reskassan

Kontanter eller betalkort? Reskassan är det viktigaste du har på resan, men hur tar man med sig den på ett säkert sätt? Det finns för- och nackdelar med alla alternativ.

Flera faktorer påverkar hur du lägger upp reskassan; som var du reser, resans längd och hur du färdas. Det bästa valet är oftast en kombination av kontanter och betal/kreditkort.

Kontanter

Kontanter som reskassa

Kontanter – nödvändigt i vissa delar av världen. Samtidigt innebär det en risk, betalkort är att föredra där det fungerar.

Sedlar och mynt behöver man nästan alltid, men den som tar med sig hela reskassan kontant riskerar också att bli av med alltihop vid stöld eller rån. Den risken är för stor att ta, om man inte är tvungen. Som när man under en längre tid ska färdas utanför civilserade trakter i fjärran länder. Då gäller det att vara både vaksam och finurlig. Ett knep är att bära pengarna i en ”moneybag” under kläderna, eller helt enkelt sy in sedlar i kläder. Det finns speciella livremmar att köpa, med en dold ficka på insidan. Där kan en del av reskassan förvaras som en extra säkerhet.

Om man reser en veckas charter till Kreta, och vet att det finns safetybox på hotellrummet? Nej, inte ens då känns ”enbart kontanter” som en bra lösning. Ta med kontanter så att du klarar ett par dagar, och ha resten av reskassan på ett plastkort.

I regel är det alltid bättre att växla till sig utländsk valuta i Sverige än att göra det på resmålet. Du får bättre kurs, och hos flera valutaföretag har du dessutom möjlighet att avgiftsfritt växla tillbaka eventuellt överbliven valuta (mot uppvisande av kvittot). Aktuella växelkurser hittar du bland annat hos Forex och X-change.

Växla absolut aldrig ”på gatan” när du är ute och reser. Fall inte för den frestelsen, oavsett hur bra kursen är. Du blir alltid lurad. Eller i värsta fall rånad eller bestulen. Den bästa växlingskursen får du i regel på banker. Näst bäst är växlingskontoren. Undvik att växla på hotell och i butiker, där brukar kursen vara riktigt dålig och/eller avgifterna höga.

Oanda.com har aktuella valutakurser för hela världen

Betalkort och kreditkort

Plastkorten från Visa, Master Card och American Express med flera är idag det i särklass vanligaste sättet att betala för oss svenskar. Det är också det bästa sättet att betala när man är utomlands, samtidigt som korten kan användas för att ta ut kontanter. Numera finns uttagsautomater (ATM som de heter på engelska) nästan överallt i världen.

Men man ska vara medveten om att många länder inte har kommit lika långt som Sverige när det gäller användandet av betalkort. Ett närliggande exempel är Tyskland. Så kontrollera hur statusen är på just ditt resmål. Ett tips är att ta ut kontanter på flygplatsen när du landat på ditt resmål. Då har du lite ”fickpengar” till hands för småbetalningar eller när betalkort inte accepteras.

Om du blir av med ditt kort måste du omedelbart ringa till banken i Sverige och spärra det. Väntar du för länge med detta kan du senare nekas ersättning. Se till att ha med dig telefonnumret som behövs för att spärra kortet. Knappa in det i mobilen så är det lätt tilgängligt! Ditt namn och personnummer räcker för att spärra kortet. Banken kan även hjälpa dig med ett tillfälligt kort. När du spärrat kortet bör du även göra en polisanmälan om du misstänker att det blev stulet.

Swish går inte att betala med utomlands

Swish har slagit igenom stort som ett enkelt och smidigt betalningsmedel. Det finns dock enbart i Sverige, du kan inte betala med det utomlands i t ex butiker och idrottsarenor.
Däremot kan du såklart använda det för att föra över pengar till andra som har Swish, även när du är utomlands. Det kan till exempel vara smidigt om du ätit middag med vänner och ni ska dela på notan.

TIPS!

Så får du bäst kurs vid uttag och betalning utomlands

Om du tar ut pengar i en bankomat (ATM) utomlands, välj alltid att dra beloppet i lokal valuta.

Välj alltså inte i SEK, då får du kursen som den lokala banken utomlands räknat om och gjort pålägg på. Ca 3% dyrare blir det i snitt.

Samma gäller i t ex butiker o på restauranger där du ofta får upp frågan i kortautomaten innan du slår in din kod. Välj att betala i lokal valuta.