Utsikt över Dubai marina, Förenade Arabemiraten

I Dubai finns världens högsta byggnad, världens största shoppingcenter och världens lyxigaste hotell. Bland mycket annat som är första, största och högsta. Dubai gör allt för att vara något utöver det vanliga. I kombination med ständig sol och fina stränder lockar det massor av turister till staden.

Dubai är ett av sju emirat i landet Förenade Arabemiraten. Det är ett muslimskt land med sharialagar (stränga religiösa lagar), vilket ställer krav som de flesta västerländska turister inte är vana vid. Det är till exempel inte tillåtet att gå alltför lättklädd på stan, dricka alkohol på offentlig plats eller göra någon form av sexuell anspelning offentligt. Det är faktiskt inte ens tillåtet att gå hand i hand med sin kära/käre på gatorna.

Det här är dock inget som behöver avskräcka för att resa dit. Respekterar man de bestämmelser som gäller och använder sunt förnuft så är det inget man ens tänker på.

Skyskrapor i Dubai

Skyskraporna i centrala Dubai bildar en imponerande skyline. Men trots att många av husen är över 300 meter höga så ser de små ut i jämförelse med Burj Khalifa.

Bild på världens högsta byggnad

828 meter höga Burj Khalifa stod klar 2010 och är sedan dess världens högsta byggnad. Tänk dig att ställa 4,5 Turning Torso (Sveriges högsta hus, 190 meter) ovanpå varandra. Det finns 165 våningar i Burj Khalifa, våningarna 124 och 148 är öppna för besökare som vill se utsikten. Är du sugen på det så boka i god tid, för biljetterna kan snabbt sälja slut.

Bild inifrån köpcentret Dubai Mall

Precis intill Burj Khalifa ligger världens största köpcenter, Dubai Mall, med över 1400 butiker och restauranger, ett stort akvarium, isrink, biografer och mycket mer.

Shopping i Dubai Mall

Gillar du shopping så är besöket i Dubai Mall en upplevelse. Det är faktiskt lätt att gå vilse bland alla butiker som breder ut sig över fyra våningsplan.

Dubai Fountains

Missa inte Dubai Fountains, världens största fontänshow, som visas ett tiotal gånger per dag. Häftigast är det på kvällstid, då de up till 150 meter höga vattenkaskaderna är belysta. Inträde är gratis och fontänerna ligger precis utanför Dubai Mall, vid foten av Burj Khalifa.

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa står som en sylvass nål upp mot natthimlen.

Dubai Opera

Det nybyggda operahuset ligger intill Burj Khalifa och Dubai Mall.

Boka biljetter, aktiviteter och rundturer [Annons]

Färja Dubai Marina

Från färjan har man en fin vy över Dubai marinas skyline.

Utsikt över Dubai Marina

Utsikt över Dubai Marina. Marinan är i första hand ett bostadsområde men där finns också många hotell.

Promenad i Dubai Marina

Sugen på en lite längre promenad eller en joggingrunda bland skyskraporna? Promenadvägen går runt hela marinan, totalt cirka 8 kilometer.

JBR The walk

JBR The walk

JBR-stranden i Dubai

JBR-stranden i Dubai. Det här är förmodligen den mest populära stranden bland turister och här är alltid massor av folk.

Badtemperatur i Dubai

Dubai är ett av de mest solsäkra resmål du kan hitta. Det påverkar såklart även badtemperaturen. Bilden är tagen i månadsskiftet oktober-november, då havet håller 31-32 grader.

Faciliteter på JBR-stranden

Vid JBR-stranden finns gott om faciliteter som toaletter, duschar, utomhusgym, butiker, glassförsäljare, foodtrucks och restauranger. JBR står för Jumeirah Beach Road.

Al Mamzar strand i Dubai

På Deira-sidan av Dubai ligger Al Mamzar Beach Park, ett jätteområde med flera olika stränder.

Al Mamzar Beach Park strand i Dubai

Al Mamzar lockar förstås med sina fina vita stränder, men i parken finns även gott om lekplatser, kiosker, restaurang, ett poolområde (med inträde) och en hel del annat. Vissa dagar är stranden endast öppen för kvinnor och barn, så kontrollera det först om det finns män i sällskapet.

Al Sufouh, Dubai

Al Sufouh, Dubai

Strandlek i Al Sufouh

Strandlek i Al Sufouh. I bakgrunden syns Burj Al-Arab, som utnämnts till världens lyxigaste hotell.

Solnedgång i Al Sufouh

Fredagkväll på stranden i Al Sufouh. När solen går ner är det fortfarande mycket folk i rörelse.

Strand i Al Sufouh, Dubai

Solen går ned över stranden i Al Sufouh i Dubai.

Strand i Al Sufouh, Dubai

Det är fredag och de flesta är lediga. Då kommer många familjer till stranden i Al Sufouh för att ha picknick, bada och umgås tillsammans.

Ökentur i Dubai

Ökentur är en annan upplevelse du inte får missa när du är i Dubai. Det finns mängder av arrangörer att åka med och de erbjuder både förmiddags- och kvällsturer där middag i öknen ingår. Vill du så ger det även att övernatta.

Ökentur i Dubai

I ökenturerna ingår dunebashing, en fartfylld och skumpig färd över sanddynerna i fyrhjulsdrivna bilar. Förarna är specialutbildade och det hög fokus på säkerhet.

Karta över Dubai

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt.

Karta Dubai

Dubai

Ligger: I landet Förenade Arabemiraten, ca 15 mil från huvudstaden Abu Dhabi.
Nationaldag: 2 december
Lokal tid just nu: 14:50 (+ 3 tim)
Valuta: Dirham (AED)
Invånare: ca 2,2 miljoner
Språk: Arabiska, engelska
Flygtid från Sverige: ca 7,5 tim
Mer om Dubai
Hitta bra & billigt boende i Dubai
Svensk sida om Dubai
Visit Dubai
UD:s reseinfo om Förenade Arabemiraten
0 meter
höga Burj Khalifa är världens högsta byggnad. På våningarna 124 och 148 finns utsiktsplattformar som är öppna för besökare.