Utsikt över Dubai marina, Förenade Arabemiraten

I Dubai finns världens högsta byggnad, världens största shoppingcenter och världens lyxigaste hotell. Bland mycket annat som är första, största och högsta. Dubai gör allt för att vara något utöver det vanliga. I kombination med ständig sol och fina stränder lockar det massor av turister till staden.

Dubai är ett av sju emirat i landet Förenade Arabemiraten. Det är ett muslimskt land med sharialagar (stränga religiösa lagar), vilket ställer krav som de flesta västerländska turister inte är vana vid. Det är till exempel inte tillåtet att gå alltför lättklädd på stan, dricka alkohol på offentlig plats eller göra någon form av sexuell anspelning offentligt. Det är faktiskt inte ens tillåtet att gå hand i hand med sin kära/käre på gatorna.

Det här är dock inget som behöver avskräcka för att resa dit. Respekterar man de bestämmelser som gäller och använder sunt förnuft så är det inget man ens tänker på.

Downtown Dubai skyline

Centrala Dubai har en imponerande skyline. Många av skyskraporna är över 300 meter höga men de ser ändå små ut i jämförelse med Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

Burj Khalifa, världens högsta byggnad

Burj Khalifa stod klar 2010 och är sedan dess världens högsta byggnad. Höjden är 828 meter, har du sett Turning Torso (190 meter) så tänk dig att ställa 4,5 sådana uppe på varandra. Det finns 165 våningar i Burj Khalifa, våningarna 124 och 148 är öppna för besökare som vill se utsikten. Är du sugen på det så boka i god tid, för biljetterna kan snabbt sälja slut.

Dubai Mall

Intill Burj Khalifa ligger Dubai Mall, som är världens största shoppingcenter. Där finns också världens största böjda skärmvägg, som du ser på bilden här. Under skärmen syns Dubai Aquarium, som också ligger i köpcentrat.

Dubai Mall

Dubai Mall har över 1400 butiker och restauranger i fyra våningsplan.

Dubai Fountains

Missa inte Dubai Fountains, världens största fontänshow, som visas ett tiotal gånger per dag. Häftigast är det på kvällstid, då de up till 150 meter höga vattenkaskaderna är belysta. Inträde är gratis och fontänerna ligger precis utanför Dubai Mall, vid foten av Burj Khalifa.

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa står som en sylvass nål upp mot natthimlen.

Dubai Opera

Det nybyggda operahuset ligger intill Burj Khalifa och Dubai Mall.

Färja Dubai Marina

Från färjan har man en fin vy över Dubai marinas skyline.

Utsikt över Dubai Marina

Utsikt över Dubai Marina. Marinan är i första hand ett bostadsområde men där finns också många hotell.

Promenad i Dubai Marina

Sugen på en lite längre promenad eller en joggingrunda bland skyskraporna? Promenadvägen går runt hela marinan, totalt cirka 8 kilometer.

JBR The walk

JBR The walk

JBR-stranden i Dubai

JBR-stranden i Dubai. Det här är förmodligen den mest populära stranden bland turister och här är alltid massor av folk.

Badtemperatur i Dubai

Dubai är ett av de mest solsäkra resmål du kan hitta. Det påverkar såklart även badtemperaturen. Bilden är tagen i månadsskiftet oktober-november, då havet håller 31-32 grader.

Faciliteter på JBR-stranden

Vid JBR-stranden finns gott om faciliteter som toaletter, duschar, utomhusgym, butiker, glassförsäljare, foodtrucks och restauranger. JBR står för Jumeirah Beach Road.

Al Mamzar strand i Dubai

På Deira-sidan av Dubai ligger Al Mamzar Beach Park, ett jätteområde med flera olika stränder.

Al Mamzar Beach Park strand i Dubai

Al Mamzar lockar förstås med sina fina vita stränder, men i parken finns även gott om lekplatser, kiosker, restaurang, ett poolområde (med inträde) och en hel del annat. Vissa dagar är stranden endast öppen för kvinnor och barn, så kontrollera det först om det finns män i sällskapet.

Al Sufouh, Dubai

Al Sufouh, Dubai

Strandlek i Al Sufouh

Strandlek i Al Sufouh. I bakgrunden syns Burj Al-Arab, som utnämnts till världens lyxigaste hotell.

Solnedgång i Al Sufouh

Fredagkväll på stranden i Al Sufouh. När solen går ner är det fortfarande mycket folk i rörelse.

Strand i Al Sufouh, Dubai

Solen går ned över stranden i Al Sufouh i Dubai.

Strand i Al Sufouh, Dubai

Det är fredag och de flesta är lediga. Då kommer många familjer till stranden i Al Sufouh för att ha picknick, bada och umgås tillsammans.

Ökentur i Dubai

Ökentur är en annan upplevelse du inte får missa när du är i Dubai. Det finns mängder av arrangörer att åka med och de erbjuder både förmiddags- och kvällsturer där middag i öknen ingår. Vill du så ger det även att övernatta.

Ökentur i Dubai

I ökenturerna ingår dunebashing, en fartfylld och skumpig färd över sanddynerna i fyrhjulsdrivna bilar. Förarna är specialutbildade och det hög fokus på säkerhet.

Karta över Dubai

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt.

Karta Dubai

Dubai

Ligger: I landet Förenade Arabemiraten, ca 15 mil från huvudstaden Abu Dhabi.
Nationaldag: 2 december
Lokal tid just nu: 02:27 (+ 3 tim)
Valuta: Dirham (AED)
Invånare: ca 2,2 miljoner
Språk: Arabiska, engelska
Flygtid från Sverige: ca 7,5 tim
0 meter
höga Burj Khalifa är världens högsta byggnad. På våningarna 124 och 148 finns utsiktsplattformar som är öppna för besökare.