Möt våren i Paris

Paris är konsten och romantikens stad. En perfekt stad att möta våren i. Häng med i vår guide bland många av stadens sevärdheter.

Många sevärdheter i Paris

Det finns otroligt mycket att se i Paris. Klassiker som Eiffeltornet, Louvren och Versailles har fått konkurrens av modernare publikmagneter som Centre Pompidou och Disneyland. Försök inte hinna med allt om du bara är där i några dagar – det gäller att hinna med att njuta också, inte bara flänga fram och tillbaka.

Ett leende par på vespa i Paris

Ett par på vespa bjuder på leenden när de passerar vår taxi, som står stilla i bilköerna. Trafiken är tät i Paris och vespa är ofta ett snabbare sätt att ta sig fram än bil.

Paradgatan Champs Elysees i Paris

Champs Elysees är Paris pampiga paradgata, full av butiker och restauranger. I ena änden av den långa avenyn ligger Triumfbågen, som skymtar bakom träden på bilden.

Fönstershoppa i Paris

Modets huvudstad Paris har såklart ett enormt utbud av modebutiker. Här finns alla stora designmärken men visst går det att budgetshoppa även i Paris.

Utsikt över Eiffeltornet från Trocadero

Från torget Place du Trocadéro har man en fin utsikt över Eiffeltornet på andra sidan av floden Seine. Tornet, som är en av världens mest kända byggnader, byggdes till världsutställningen i Paris 1889.

Eiffeltornet är 324 meter högt

Det 324 meter höga tornet dominerar i Paris i övrigt ganska låga bebyggelse. Tornet består av 12000 stålbalkar som fogats ihop med 2,5 miljoner nitar, tillverkade i Värmland. Det är 1665 trappsteg till toppen, men det finns även hiss.

Boka biljetter, aktiviteter och rundturer [Annons]

Regnig dag vid Louvren i Paris

En annan av Paris megakända byggnader är muséet Louvren. En enorm byggnad med fina omgivningar. Just denna dag ville man dock helst vara inomhus.

Sacre Coeur ligger på Paris högsta punkt

Den vita kyrkan Sacre Coeur ligger högst upp på kullen Montmartre i Paris 18:e arrondissement. Det här är stadens högsta punkt.

Utsikt från Sacre Coeur i Paris

Från Sacre Coeur har man en fantastisk utsikt över Paris.

Konstnär i Montmartre i Paris

Konstnär i Montmartre

Moulin Rouge ligger på Place Blanche

Legendariska nöjesetablissemanget Moulin Rouge ligger på Place Blanche i Montmartre. Det var här som cancan slog igenom på allvar. Hur det gick till kan man se i filmen Moulin Rouge, där Nicole Kidman spelar huvudrollen.

Det franska köket är en annan stor anledning att åka till Paris. Man kan ju till exempel prova den här specialiteten….

Escargot, sniglar, fransk delikatess

…escargot. Sniglar brukar man lite slarvigt kalla det, men det är egentligen en sorts landsträcka, som äts direkt ur skalet.

Franska delikatesser, crepes och macarons

Två andra franska delikatesser, crepes och macarons. De fyllda franska pannkakorna sitter fint när man är lite småhungrig. Är man sugen på något sötare så säljs även de färgglada mandelbiskvierna macarons nästan överallt i Paris.

Centre Georges Pompidou ett modernt museum i Paris

Centre George Pompidou med sitt säregna utseende. Centrets utformning är resultatet av en arkitekttävling, bland annat så går alla rör för vatten, värme och el på byggnadens utsida.

Modern 1900-tals konst på Centre Georges Pompidou

Lika som bär? Centre Georges Pompidou är ett franskt nationalmuseum för samtidskonst, med verk av bland annat Andy Warhol (vänstra bilden). I Centre Pompidou finns också en biograf för konstnärlig film, scener för dans o musik, restaurang, kafé och ett bibliotek.

Åka tunnelbana i Paris

Tunnelbanan, Metropolitain, eller Metro som alla säger, är ett smidigt sätt att ta sig runt i Paris. Det är det största tunnelbanesystemet i Europa, med drygt 300 stationer. Metron är i trafik kl 05.30-01.00 på vardagar och till kl 02.00 på helger (fredags- och lördagsnatt samt natt mot helgdag).

Ta en båttur på Seine

Ett annat sätt att ta sig runt i Paris är att åka med på en båttur på floden Seine. Det finns även lunch- och middagskryssningar om man vill passa på att njuta av franska viner och delikatesser när man passerar under broarna. Det finns faktiskt så många som 37 broar över Seine i Paris. Den mest kända, Pont Neuf, stod klar redan 1607 (inte den bron på bilden).

Karta över Paris

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt. 

Karta Paris

Paris

Ligger: Frankrike
Lokal tid just nu: Som Sverige
Nationaldag: 14 juli
Valuta: Euro
Invånare: ca 2,5 miljoner (ca 10 miljoner i storstadsområdet)
Språk: Franska
Flygtid från Sverige: ca 2 tim
Mer om Paris
Hitta bra & billigt boende i Paris
Boka biljetter till utflykter, sevärdheter och arrangemang (sponsrad)
19 bra anledningar att åka till Paris (King mag)
7 tips bortom turistfällorna