Hongkong, utsikt från Victoria Peak

Hongkong står med fötterna i två kulturer. Öst möter väst i en stad med många skepnader. Och det är precis just det som gör den kinesiska metropolen så spännande. Mat, kultur, sevärdheter, shopping – Hongkong är en spännande blandning av två världar.

1997 tog Kina över Hongkong efter många års brittiskt styre. Då trodde många att Hongkongs ställning som ett av världens ledande finanscentrum skulle raseras. Men Hong Kong har fått leva vidare med egen ekonomi och eget rättssystem. Även om det enligt invånarna själva varit långt ifrån problemfritt och motsättningarna ökat på senare år då Kina ökat sitt inflytande.

Hongkong, öst, väst

Efter en promenad på Kowloons myllrande gator är det svårt att inte fascineras av mötet mellan människor, mat, kultur, livsstil, statssystem – ja vad du vill – från två helt olika världar.

Hongkong är en av världens mest tätbefolkade städer och det märks när man är ute på gatorna, som här i Tsim Sha Tsui East i Kowloon.

Hongkong är en av världens mest tätbefolkade städer och det märks när man är ute på gatorna, som här i Tsim Sha Tsui East i Kowloon.

Star Ferries

På andra sidan av det hårt trafikerade sundet som delar staden i två delar ligger Hong Kong Island. Denna stadsel är modernare och lyxigare. Här ligger finanskvarteren, stora exklusiva shoppinggallerior och de allra mest fantastiska skyskraporna.

Star ferries, Hongkong

För bara ett par kronor får man en biljett till Star Ferries, det billigaste sättet att resa mellan Kowloon och Hong Kong Island. Har man ont om tid kan man ta tunnelbanan, som går i tunnlar under vattnet.

Utsikt över Hongkong från Victoria Peak

Bergbana, Victoria Peak, Hongkong

Bergbanan gnisslar sig långsamt upp för den branta bergsidan till Victoria Peak.

utsikt, Hongkong, Victoria Peak

Hong Kong fantastiskt vackert från Victoria Peak. Utsikten över skyskrapor, gröna kullar och blått hav är något man inte får missa.

hamn, hongkong

Hongkong har en av världens största hamnar. Från The Peak skymtar man en del av alla stora fartyg som ligger i sundet mellan Kowloon och Hongkongön.

Boka biljetter, aktiviteter och rundturer [Annons]

Avenue of the stars

strandpromenad, avenue of the stars

Längst ner på Kowloon ligger den långa strandpromenaden Avenue of The Stars. På andra sidan sundet syns Hong Kong Islands skyline som en glänsande vägg.

The Avenue of Stars, Hongkong

Strandpromenaden The Avenue of Stars går mellan Victoria Harbour och Tsim Sha Tsui. Precis som den ännu mer kända förebilden i Hollywood hyllar den filmcelebriteter.

Bruce Lee, Hongkong, strandpromenad

Hongkong har ingen kung, men mannen i bakgrunden är så nära man kan komma. Legendariske Bruce Lee står staty på The Avenue of Stars och precis alla vill fotograferas ihop med honom.

Lyxkvarter, Hongkong

Exklusiva kvarter på Hongkong Island.

MTR, tunnelbana, Hongkong

Hongkongs tunnelbana, MTR, har ett mycket väl utbyggt nät med tio linjer och totalt 87 stationer. Tågen går tätt men under rusningstid kan det vara mycket trångt vid de centrala stationerna.

Hongkong, museum, konst

The Hongkong Museum of Art i Tsim Sha Tsui är stadens största konstmuseum.

Hongkongs myllrande matmarknader

Även om du inte är ute efter att handla så missa inte att besöka någon av Hongkongs myllrande matmarknader. Just här luktade det inte så gott, men det får man stå ut med.

Taichi i Kowloon Park

När du tröttnat på det myllrande gatulivet i Kowloon är är lugna Kowloon Park räddningen. Varför inte prova lite tai-chi.

Djonk, Hongkong

Djonk kallas det flatbottnade kinesiska segelfartyget. Det användes förr till resor så långt som till Europa. Numera är det turister som transporteras, i alla fall i Hongkong.

Skyskrapor, Hongkong Island

Skyskraporna fångar upp solens sista strålar.

hongkong, skyline, skyskrapa

När mörket sänker sig lyser Hongkongs skyline upp. Till höger i bild syns Hongkongs näst högsta byggnad, det 416 meter höga Two International Finance Centre.

Disneyland Hongkong

handtag, tunnelbana, Disneyland

Hongkong har flera stora nöjesparker. Handtagen i tunnelbanevagnarna på vägen dit skvallrar om vad som väntar.

Hongkong, Disneyland, Resort

Hongkong Disneyland Resort öppnade 2005. Den 28 hektar stora nöjesparken ligger på ön Lantau, några mil från centrala Hongkong.

Julparad, Disneyland, Hongkong

Dagens höjdpunkt är den stora julparaden. Med pompa och ståt marscherar alla upptänkliga Disneyfigurer förbi.

Gatorna är fulla av folk. Paraden är det som alla väntat på.

Gatorna är fulla av folk. Paraden är det som alla väntat på.

Snö, Disneyland, Hongkong

Snö – i Hongkong! Är det sant? Ja, nästan i alla fall… Folk blev som galna i det ymniga snöfallet efter julparaden och det blev snabbt vitt på marken. För många var det nog första gången de såg snö. Eller ja… snön är egentligen skum som sprutas ut av stora maskiner på taken.

Karta över Hongkong

De röda markeringarna på kartan visar några av de platser vi besökt. 

Karta Hongkong

Hongkong

Lokal tid just nu: 19:42 (+ 7 tim)
Valuta: Hong Kong dollar
Folkmängd: 7,3 miljoner
Språk: Kinesiska, engelska
Flygtid från Sverige: ca 12 tim
Visum: Behövs ej
Mer om Hongkong
Hitta bra & billigt boende i Hong Kong
Discover Hong Kong
Hong Kongs flygplats
Wikipedia om Hong Kong
0
invånare per kvadratkilometer trängs i Hongkong. 7,3 miljoner invånare bor på en yta mindre än Gotland. Det gör det till en av världens mest tätbefolkade städer.